Un acord de cooperare semnat de Agenția Națională de Administrare Fiscală și Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) prevede că ultima instituție, subordonată Secretariatului General al Guvernului, controlată de consilierului de stat Darius Vâlcov, va stabili contribuabilii care vor fi incluși în controalele ANAF.
Sursa foto: cabinetexpert.ro
Documentul prezentat marți de situl ANAF mențioenază că această „coperare” (sic!) ar fi menită să îmbunătățească analiza de risc, în scopul stabilirii priorităților în activitatea de verificare și control.
Argumentul nu stă în picioare căci și până acum ANAF, subordonat Ministerului de Finanțe, efectua controalele pe baza unor analize de risc care luau în calcul rezultatele unei firme din ultimii ani, cifra de afaceri a acesteia, domeniul de activitate, posibile riscuri privind veniturile pierdute la buget în cazul în care această firmă nu ar fi controlată.
Documentul susține că ponderea economiei neobservate în PIB a crescut la 22,8% anul trecut, de la 20,5% în 2015. Aceasta ar însemna că 150-180 miliarde lei este TVA nefiscalizat care corespunde unor pierderi de 50 miliarde lei la bugetul consolidat.
Mecanismul acestei colaborări este greu de înțeles. De exemplu, acordul semnat prevede că CNSP va prezenta lunar conducerii ANAF situația domeniilor și societăților comerciale care prezintă grad ridicat de risc de evaziune fiscală, însă analiza de risc (în urma căreia sunt identificate firmele) va fi făcută (ulterior?) de ANAF. Fiscul „se angajează să transmită CNSP informații cu privire la efectele obținute în vederea combaterii evaziunii fiscale”.
Modificările vin după un sfârșit de an în care guvernarea PSD a lansat atacuri publice privind multinaționalele din România.
Liviu Dragnea a lansat la jumătatea lunii decembrie o serie de atacuri la adresa multinaţionalelor, companiilor din energie, telefonie şi a firmelor din domeniul jocurilor de noroc, vorbind, din nou, despre introducerea unui impozit pe cifra de afaceri.
„E nevoie de un Guvern, de o coaliţie, care să le spună atât băncilor, cât şi multinaţionalelor din România, că şi această ţară are dreptul să ceară ca din profiturile uriaşe pe care le fac aici, taxele să le plătească aici, nu în paradisuri fiscale sau în ţările de origine, că banii îi fac aici, în România, cu români. (...) Eu le spun tuturor acestora că România nu e stat fără câini. Nu putem sta ca momâile să vedem cum ni se iau resursele (...) Eu cred că guvernul condus de dna Viorica Dăncilă nu mai trebuie să tolereze un asemenea comportament şi de aici, de la tribuna Consiliului Naţional, vă cer să interveniţi de urgenţă. Adică, în domeniile despre care am vorbit până acum, în energie, în gaze, în justiţie, la jocurile de noroc, acum e impozit pe profit, dar ei n-au profit, uitaţi-vă la cifra de afaceri, totuşi”, spunea atunci Liviu Dragnea, citat de Hotnews.
În ultimele zile și Darius Vâlcov a lansat atacturi îndreptate împotriva bancherilor, BNR, Consiliului Concurtenței, Consiliului Fiscal, etc. Darius Vâlcov, consilierul economic al premierului, a susținut zilele trecute la Antena 3 că președintele Consiliului Concurenței ar fi fost numit, în mandatul fostului președinte Traian Băsescu, la propunerea președintelui executiv al Raiffeisen, Steven van Groningen, în timp ce șeful Consiliului Fiscal a fost economistul-șef al acestei bănci. Din 2009, președintele Consiliului Concurenței este tot Bogdan Chirițoiu, în timp ce Ionuț Dumitru, economist-șef Raiffeisen Bank din 2005, este președintele Consiliului Fiscal din 2010. Acesta va cere Consiliului Concurenței să efectueze un control pe piață privind Robor și fluctuațiile cursului valutar, potrivit bankingnews.ro.
Darius Vâlcov se plânge că președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, ”dă în fiecare zi lecții” Guvernului și spune că România nu va înregistra veniturile prognozate în buget, transmițând astfel un semnal piețelor externe care reacționează. ”Când se tăiau pensiile și salariile, a fost de acord”, a spus Darius Vâlcov la postul TV. ”Consiliul Fiscal îl conduce economistul-șef al austriecilor”, a adăugat Vâlcov.