Daniel Dăianu: Bitcoin reprezintă un activ speculativ
Data publicării:
Bitcoin sau moneda paralelă este mai degrabă un activ speculativ pentru că nu are în spate un stat, iar timpul va valida această teză, a declarat, marți, economistul Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României, care a precizat că nu a susținut discursul în numele băncii centrale.
"Bitcoin sau moneda paralelă, dar și alte cripto-monede, sunt active de speculație, iar timpul va valida această teză. Este un activ speculativ pentru că nu are în spate un stat. Pentru o monedă este foarte important să existe un împrumutător de ultimă instanță. Băncile comerciale au fost salvate prin injecții de lichiditate făcute de băncile centrale, cu ajutorul monedelor de bază. Sisteme financiare pot să devină vulnerabile prin apariția inovațiilor financiare, precum ThinkTech. Vulnerabilitatea poate avea în spate atacuri informatice. Cei care urmăresc să vulnerabilizeze ceea ce se consideră competitori mari sau dușmani, recurg și la asemenea modalități. Hacking-ul creează mari probleme băncilor centrale, băncilor comerciale", a menționat Dăianu.
Acesta a subliniat că, deseori, nu se separă tehnologia blockchain de cripto-moneda bitcoin.
"Pot spune chiar că bitcoin nici măcar nu este o cripto-monedă. Adesea nu se separă blockchain-ul de bitcoin. Blockchain este o tehnologie utilă pentru bănci și pentru marile conglomerate, ce poate aduce securitate în mai multe. Bitcoin utilizează o tehnologie blockchain, dar nu aduce siguranță, neapărat. Băncile comerciale sunt cu un pas înainte în ceea ce privește utilizarea tehnologiei blockchain. Eu cred că ThinkTech trebuie să fie serios reglementat, așa cum trebuie reglementat și sistemul financiar. Banca Națională a României face parte din sistemul european al băncilor centrale și studiază impactul noilor tehnologii asupra sistemului financiar", a afirmat economistul.
La începutul acestui an, specialiștii de la Cisco au susținut că tehnologia Blockchain reprezintă una dintre cele mai importante concepte care vor marca următorii patru ani.
Tehnologia Blockchain a început să fie însușită de anumite instituții bancare la nivel global. Astfel, în octombrie 2016, băncile Commonwealth Bank of Australia și Wells Fargo & Co au anunțat utilizarea, în premieră, a tehnologiei Blockchain pentru reglarea unei operațiuni de comerț internațional privind livrarea de bumbac din SUA către China, potrivit Reuters.
Pe de altă parte, Consiliul de Administrație al Rezervei Federale a recunoscut potențialul tehnologiei Blockchain, pentru a transforma modul în care participanții de pe piață transferă, stochează și mențin datele cu privire la activele digitale, iar guvernatorul instituției, Lael Brainard, afirma că "aceasta ar putea reprezenta cea mai semnificativă evoluție din ultimii ani pentru sectorul bancar".
Tehnologia Blockchain utilizează criptografia pentru a crea un registru digital de date în care sunt incluse tranzacțiile utilizatorilor. Practic, este vorba despre un sistem prin care toate tranzacțiile sunt arhivate și autentificate în mod public, fără să mai fie nevoie de un singur deținător al informației, după cum explică specialiștii în domeniu.
Luni, președintele Autorității de reglementare a piețelor financiare din Franța (AMF) a denunțat bitcoin ca fiind "o iluzie periculoasă" și un instrument pentru infractori, pronunțându-se ferm împotriva criptomonedei, care a depășit pragul de 11.000 de dolari, pentru prima dată de la lansare, transmite Bloomberg.