Fostul premier Dacian Cioloş a scris, marţi pe Facebook, că din cauza ”neputinţei de a explica fenomene economice” şi a ”iresponsabilităţii” liderului PSD Liviu Dragnea, românii vor avea de pierdut, în ciuda unor decizii de cheltuieli anunţate ”triumfalist”. Şeful PSD afirmase că Cioloş ar trebui să vorbească cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, despre avertismentul pe care CE l-a dat cu privire la existenţa unei abateri semnificative în 2016 faţă de traiectoria de ajustare pentru obiectivul bugetar pe termen mediu al României.
”Văd că cineva care are azi toate frâiele puterii, dar şi responsabilitatea acestora, îmi cere să-i explic domnului Juncker cum stă treaba cu deficitul bugetar din România anului 2017. Nu am ce să-i explic eu domnului Juncker. Am explicat deja românilor de ce deficitul a fost depăşit prin măsuri populiste votate anul trecut în Parlament”, a scris fostul premier pe pagina sa de Facebook.
Cioloş a subliniat că ”adevărata problemă e că neputinţa aceasta a domnului Dragnea de a explica fenomene economice, în ciuda unor decizii de cheltuieli anunţate triumfalist, se va traduce prin pierderi ce se vor simţi în buzunarul romanilor” şi asta pentru că ”există riscul major ca ceea ce dă acum cu o mână, să trebuiască luat mai târziu cu două, tocmai din cauza iresponsabilităţii”, a explicat Cioloş.
”Asta domnul Juncker poate să vorbească cu domnul Cioloş foarte bine pentru că se întâlnesc foarte des”, a afirmat Liviu Dragnea, marţi, întrebat fiind despre avertismentul pe care l-a transmis Comisia Europeană cu privire la existenţa unei abateri semnificative în 2016 faţă de traiectoria de ajustare pentru obiectivul bugetar pe termen mediu al României.
Comisia Europeană a transmis luni după-amiază un avertisment cu privire la existenţa unei abateri semnificative în 2016 faţă de traiectoria de ajustare pentru obiectivul bugetar pe termen mediu al României, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul CE.
De asemenea, reprezentanţii instituţiei europene au anunţat că vor cere Consiliului să adopte o recomandare pentru ca România să ia măsuri adecvate în vederea corectării abaterii semnificative anunţate de către CE.
Este pentru prima dacă când este iniţiată o asemenea procedură a cadrului de guvernanţă economică a Uniunii Europene.
Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, marţi, la Parlament, referitor la avertismentul venit de la Comisia Europeană, că anul trecut ”nu s-a auzit despre aceste temeri legate de depăşiri”. Atât prim-ministrul cât şi liderul PSD, Liviu Dragnea, au precizat că este posibil ca România să transmită un răspuns Comisiei Europene privind acest avertisment.