Prețul plătit de România pentru a depăși China la creșterea economică
Data actualizării: Data publicării:
Lipsa investițiilor, inflația, devalorizarea monedei naționale, scăderea pe termen lung a competitivității economice, criza forței de muncă, vulnerabilități în cazul unei posibile crize economice sunt consecințele actualei creșteri economice a României, ce o depășește chiar pe cea a Chinei.
Într-o intervenție la Digi24.ro, analistul economic Dragoș Cabat a punctat principalele riscuri prezentate de creșterea economică bazată pe consum. Acestea ar fi:
Creșterea economică este peste cea a Chinei, dar este peste potențial. Este o forțare prin măsurile luate pe tema pensiilor si salariilor. Efectul este inflația . Producția nu a ținut pasul cu consumul și deci de aici creșterile de prețuri se vor accentua.
Creșterea bazată pe consum nu este de bun augur, ci trebuie să fie bazată pe investiții si exporturi.
Anul acesta va fi o creștere economică mult mai mică. Dacă va fi criză vom suferi mai puternic.
Importurile au crescut, este îngrijorător, impactul e inflația și deprecieera cursului, fenomen care s-a accentuat.
Investițiile nu prea sunt prevăzute în buget în 2018 căci nu sunt venituri fiscale suficiente. Lipsa investițiilor determină pe termen lung pierderi de competitivitate economică.
Vom avea o inflație accelerată, în perioada următoare, după Paște s-ar putea să se calmeze, dar depinde de creștereea din restul anului.
Creșterea producției este pozitivă însă forțează foarte mult piața muncii și se traduce în salarii mai mari și criza forței de muncă.