Cele 4 moduri în care vor fi folosite fondurile europene în economie pentru combaterea coronavirusului

Data actualizării: Data publicării:
teancuri bancnote euro
Teancuri de bancnote euro. Foto: GettyImages

Sute de milioane de euro pot fi folosite, într-o primă etapă, pentru combaterea efectelor negative asupra economiei românești pe care le provoacă noul coronavirus. Ioan Boloș, ministrul Fondurilor Europene, a explicat cum și în ce situații vor fi folosiți acești bani.

Ministrul Ioan Boloș a spus că fondurile europene pentru plata șomajului tehnic reprezintă o primă măsură și „în prima etapă, avem un fond disponibil de 300 de milioane de euro de unde decontăm partea cu șomajul tehnic. Apoi, să vedem dacă e nevoie de suplimentarea fondurilor”.

„Banii din fonduri europene pot fi suplimentați în funcție de cum evoluează numărul de contracte suspendate și cum se amplifică criza coronavirusului”, a completat Ioan Boloș.

„O altă componentă sprijinită din fonduri UE e legată de echipamente medicale și echipamente de protecție. Azi am transmis circulară către autoritățile sanitare și tot cei implicați în această perioadă în achiziția de echipamente de protecție. Până la mijlocul lunii aprilie ghidul va fi publicat pe site-ul Ministerul Fondurilor Europene. Suma totală este de 350 de milioane de euro”, a adăugat ministrul.

Boloș a mai spus că echipamente de protecție medicală precum mănuși, măști, combinezoane, dezinfectanți, sunt cheltuieli eligibile din fonduri UE și că banii vor fi suplimentați în funcție de cum evoluează criza.

„În momentul de față, la o evaluare făcută de specialiștii în domeniu, erau 2 scenarii puse în discuție. Cele mai solicitate sunt secțiile ATI, unde trebuie să intervenim de îndată pentru acordarea de sprijin. Un scenariu care are 1.292 de paturi dotate în secțiile ATI, cost de 135 milioane euro. Alt scenariu - 3.311 paturi, cost de 350 milioane de euro”, a subliniat el.

„A flexibilizat partea de achiziție de echipamente medicale, să dăm posibilitatea autorităților publice locale să aloce fonduri încât intervențiile în situații de urgență ale bolnavilor să fie punctuale și să avem acest cadru flexibil pentru ca ulterior procesul de decontare să aibă loc cât mai ușor”, a mai declarat Boloș.

În ceea ce privește fondurile UE pentru persoanele cu venituri foarte mici, ministrul a spus că sunt alte două tipuri de măsuri. 

„Suportarea cheltuielilor cu asistenții sociali. 1.000 de asistenți sociali ar urmă să deservească 100.000 de persoane vârstnice fără venituri, aflate în autizolare. A doua măsură se referă la pachete de igienă corporală și alimente pentru persoane care au venituri sub venitul mediu. 1,1 milioane de beneficiari, cu buget de 250 de milioane de euro”, a completat ministrul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri