Pentru ca salariile scutiților de impozit să nu scadă, statul va suporta o parte din cheltuielile firmelor cu CASS.
Problema salariaților scutiți de impozitul pe venit care riscă să primească salarii considerabil mai mici, ca urmare a transferului către salariat a contribuțiilor la pensii (CAS) și sănătate (CASS), va fi remediată prin ordonanță de urgență, potrivit unui proiect legislativ al Ministerului de Finanțe, potrivit Avocatnet.ro.
Ministerul de Finanțe a publicat un proiect de act normativ prin care propune ca o parte din cheltuielile angajatorilor cu CASS să fie suportate de stat, astfel încât salariile scutiților de impozit să nu scadă.
Transferul CAS și CASS în sarcina exclusivă a angajaților a dus la o reducere a salariului net în cazul angajaților din privat scutiți de plata impozitului pe veniturile salariale, așa cum sunt programatorii și ceilalți angajați ai firmelor din IT, persoanele încadrate în activitatea de cercetare-dezvoltare și inovare, persoanele care desfășoară activități cu caracter sezonier (în unități de cazare turistică, restaurante, catering, baruri) sau cele încadrate ca persoane cu handicap grav sau accentuat.
Concret, în cazul acestor persoane, menținerea aceluiași câștig salarial net din decembrie 2017 este posibilă doar prin creșterea costului total cu forța de muncă, implicit a contribuțiilor pe care angajatorii trebuie să le calculeze, rețină și să le plătească lunar către stat.
În schimb, există multe situații în care angajatorii din privat nu au majorat salariile brute ale scutiților de impozit pe venit, astfel încât aceștia să își păstreze netul. Din acest motiv, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a lansat marți, în dezbatere publică, un Proiect de Ordonanță de urgență pentru modificarea Codului fiscal, prin care propune ca statul să suporte o parte din contribuțiile la sănătate pentru salariații firmelor care beneficiază de scutire de impozit pe venit, iar veniturile nete ale angajaților să nu scadă.
Pentru a preveni astfel situațiile în care firmele nu vor ajusta salariile nete ca urmare a costurilor totale mai mari pe care le-ar avea de suportat, MFP vine cu o compensare, măsură care ar urma să soluţioneze problemele pentru aceste categorii profesionale, pentru un an, prin deduceri suportate din bugetul de stat.