Cât pierd Clujul și Bucureștiul? Revoluția fiscală lasă găuri în bugetul primăriilor
Data publicării:
Revoluţia fiscală le ia din bani nu doar românilor de rând, ci şi primăriilor. Reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10%, de la 1 ianuarie, a tăiat zeci de milioane de euro din bugetele autorităţilor locale. Edilul Clujului estimează o pierdere de aproape 30 de milioane de euro. Gaura este de peste trei ori mai mare dacă vorbim de Capitală. Primarii au primit asigurări de la ministrul finanţelor că la prima rectificare bugetară Guvernul le va aloca bani suplimentari astfel încât să ajungă măcar la nivelul anului trecut. Edilii cer în continuare creşterea de la 43% la 67% a cotei din impozitul pe venit achitat de români care rămâne la autorităţile locale.
Gabriela Firea, primarul general al Capitalei:„Primaria Capitalei, având în vedere că nu încasează taxe și impozite locale, pentru că merg către primăriile de sector, a pierdut cel mai mult, aproape 100 mil euro. Noi am solicitat, cum știți, anul trecut, cota să fie de 65 la sută, dar nu s-a acceptat decât 55 la sută, ceea ce a determinat o pierdere de 100 de milioane de euro. E o sumă importantă pentru noi, dar încercăm să facem față și în această situație. Trebuie să găsim soluții. Nu va fi simplu. Nu vom tăia de la investiții în infrastructură și nici sănătate”.
Emil Boc, primarul oraşului Cluj-Napoca: „Bugetul municipiului Cluj-Napoca, din nefericire, în urma scăderii cotelor din impozitul pe venit, a fost afectat cu 28 milioane de euro. Clujenii au pierdut echivalentul unei săli polivalente dotate cu toate facilitățile. Există promisiunea ministrului Teodorovici că o parte din această pierdere va fi compensată după iunie Obiectivele de investiții ale noastre sunt afectate, multe proiecte au fost amânate, altele gradate pe mai mulți ani. Ceea ce a fost afectat prin revoluția fiscală a fost domeniul investițiilor și de aici înseamnă locuri de muncă și ce presupun locurile de muncă pentru fiecare cetățean”.