Iniţiativele legislative recente din domeniul fiscal sporesc riscurile asociate inflaţiei, spune banca națională într-un comunicat de presă, remis luni.
Cele mai recente evaluări reconfirmă creșterea ratei anuale a inflației în viitorul apropiat, în condițiile plasării ei pe o traiectorie ușor superioară celei evidențiate de prognoza pe termen mediu publicată în Raportul asupra inflației din mai 2017, inclusiv în cazul ratei anuale a inflației de bază, spune Banca Naţională a României (BNR) într-un comunicat transmis luni..
Incertitudinile și riscurile asociate acestei perspective sunt însă influențate de evoluții din mediul intern și din cel extern. Incertitudinile și riscurile asociate creşterii inflaţiei sunt „sporite de conduita politicii fiscale şi a celei de venituri, inclusiv în contextul recentelor iniţiative legislative în acest domeniu”, afirmă oficialii băncii.
„Cele mai recente evaluări reconfirmă perspectiva continuării creşterii ratei anuale a inflaţiei în viitorul apropiat, în condiţiile plasării ei pe o traiectorie uşor superioară celei evidenţiate de prognoza pe termen mediu publicată în Raportul asupra inflaţiei din mai 2017, inclusiv în cazul ratei anuale a inflaţiei de bază. Incertitudinile şi riscurile asociate acestei perspective sunt însă influenţate de evoluţii din mediul intern şi din cel extern. Pe plan intern, acestea sunt sporite de conduita politicii fiscale şi a celei de venituri, inclusiv în contextul recentelor iniţiative legislative în acest domeniu”, se arată în comunicatul transmis în urma şedinţei Consiliului de Administraţie.
Care sunt riscurile externe
Pe plan extern, „relevante rămân incertitudinile şi riscurile legate de creşterea economică în zona euro şi pe plan global, mai ales în contextul negocierilor pentru Brexit şi al politicilor economice ale administraţiei SUA, dar şi de deciziile principalelor bănci centrale (BCE, FED)”.
Rata anuală a inflației a crescut în luna mai 2017 la 0,64 la sută, ușor peste nivelul prognozat, după ce, în aprilie, și-a reluat ascensiunea întreruptă în luna martie 2017 (0,61 la sută, de la 0,18 la sută).
Precizările BNR vin după ce săptpmâna trecută președintele Klaus Iohannis criticat planurile Guvernului de a modifica numeroase prevederi fiscale, numind măsurile anunțate o ”țopăială fiscal-bugetară”.