Banii care "stau" - 49 de miliarde de lei

Data actualizării: Data publicării:
BANI numaratoare

Românii deţin aproape 49 de miliarde de lei în conturile la vedere din bănci. Sunt bani care stau. Nu sunt nici măcar purtători de dobândă. Piaţa de capital şi fondurile mutuale sunt o alternativă pentru depozitele bancare. Dobânzile sunt şi de câteva ori mai mari. Iată care sunt diferenţele şi riscurile.

Mihai Coşăreanu, investitor la bursă: „Iniţial am pornit cu un risc mai mic şi acum vreau să trec pe un risc mai mare. Şi lunar mi-am setat o valoare de investiţii, 30% din salariu, 10 % în obligaţiuni şi 20% în acţiuni. Strategia mea este să cumpăr şi să ţin pe o perioadă cât mai mare ca să pot să scot investiţia cât mai târziu şi să fie mult mai profitabilă”.

Răbdarea este regulă de aur atunci când cumpăraţi acţiunile unei companii listate la bursă, spun specialiştii. Nimeni nu vă poate garanta că acestea vor avea peste un an sau doi o valoare mai mare.

Ludwig Sobolewski preşedintele Bursei de Valori Bucureşti: „Răbdarea este necesară. De asemenea nervii puternici sunt necesari, pentru că timp de 6 luni, 8 luni, un an şi jumătate, doi ani, multe lucruri se pot întâmpla. Poate fi o criza financiară sau un alt eveniment major în politică sau în economie”.

Tocmai din cauza pericolelor sau din lipsă de timp, managementul riscului şi administrarea banilor pot fi încredinţate unui fond mututal. Acesta va gestiona banii prin plasamente în depozite, obligaţiuni emise de stat şi companii sau în acţiuni. Sunteţi cel care decide în ce să investească mai mult, în funcţie de riscul asumat. Şi în acest caz, randamentul este mai sigur atunci când fondul are expunere mai mare pe obligaţiuni şi mai mic în acţiuni.

Dan Popovici, director general al OTP Asset Management: „Cele mai sigure fonduri - monetare sau cele de obligaţiuni cu durată foarte scurtă - au randamente la o dată şi jumătate sau de două ori dobânda unui depozit”.

De exemplu, la o investiţie de 10.000 de lei, randamentul mediu ajunge la 4% pe an. În 5 ani, profitul este 2.167 de lei, iar dacă aveţi răbdare 15 ani depăşeşte 8.000 de lei.

Sunt 420.000 de români cu investiţii în fonduri într-o piaţă de peste 5 miliarde de euro.

O investiţie directă mai bănoasă decât un depozit bancar, dar mai puţin riscantă decât cea în acţiuni o reprezintă obligaţiunile. Acestea pot fi cumpărate la prima mână la emitere, dar şi de pe piaţa de capital .

Acestea din urmă aduc câştiguri mai mari pentru că statul este cel care se împrumută la cele mai mici costuri.

Obligaţiunile de stat şi cele emise de companii pot fi cumpărate şi direct de pe bursă, fără a mai fi nevoie de fond de investiţii. Vă puteţi face cont la un broker, unde să depuneţi o sumă de bani egală cu preţul de pe piaţă al obligaţiunii. Ca şi în cazul acţiunilor, preţul fluctuează zilnic în baza cererii şi al ofertei. Asta dacă vreţi să vă recuperaţi banii înainte de scadenţă. Pentru că orice emisiune de obligaţiuni de stat sau emise de companii au o perioadă de împrumut şi o dobânda.

Eduard Inizian, director pentru clienți firme Erste Asset Management: „Dacă ai un titlu, un certificat de trezorerie pe 6 luni, atunci este uşor. Aştepţi scadenţa şi primeşti randamentul scontat”.

Bonusul ajunge şi la 9% pe an. Ceea ce înseamnă că la o investiţie 10.000 de lei câştigul este de 900 de lei. După plata impozitului şi a comisioanelor către broker rămâneţi cu aproximativ 750 de lei.

Informaţiile prezentate nu sunt recomandări de investiţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...