Banca Națională lasă mai multă valută la dispoziția băncilor

Data actualizării: Data publicării:
euro bancnote teancuri bani crop

Banca Națională a României a luat prima decizie cu adevărat importantă în acest an. A tăiat vineri rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută de la 10% la 8%, ceea ce înseamnă că băncilor le vor rămâne mai mulți euro și dolari la dispoziție.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a luat, vineri, prima decizie importantă de politică monetară din 2017, reducând rata rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în valută de la 10% la 8%, ceea ce înseamnă eliberarea către bănci a câtorva sute de milioane de euro, bani ce pot fi folosiţi pentru credite sau pentru închiderea unor linii de finanţare externă. Banca centrală a menţinut, în schimb, RMO pentru pasivele în lei la nivelul de 8% şi rata dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an.

Măsura de vineri pooate avea legătură cu foamea statului de bani, Trezoreria având în vedere pentru acest an emiterea de titluri de stat denominate în moneda unică europeană în valoare de câteva sute de milioane de euro.

Până vineri, ultima tăiere pe care a operat-o BNR a avut loc în 30 septembrie 2016, când a redus RMO - reprezentând sumele pe care băncile sunt obligate să le depună la BNR în fiecare lună ca procent din resursele atrase - la pasivele în valută de la 12% la 10%.

Dobânda de politică monetară a fost diminuată ultima dată în luna mai 2015, cu 0,25 puncte, de la 2% la 1,75%, nivel minim istoric. Tot atunci au fost reduse şi ratele RMO pentru pasivele în lei cu două puncte procentuale, de la 10% la 8%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri