Avertisment privind finanţele României de la reprezentantul Fondului Monetar Internaţional în ţara noastră. Guvernul riscă să depăşească anul acesta ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB. Mai exact, există riscul ca diferenţa dintre venituri şi cheltuieli să ajungă la 3,6%, pe fondul cheltuielilor sociale mari, care nu ţin pasul cu veniturile. Îngrijorarea oficialilor FMI este împărtăşită şi de reprezentanții Consiliul Fiscal, care subliniază că factura salariilor în sectorul bugetar va atinge un maxim istoric până la finele anului.
„Estimăm ca deficitul bugetar din acest an va fi de 3,6% din PIB, analizăm în continuare datele ultimei rectificări bugetare.
„Pentru moment, suntem îngrijoraţi că ţinta de deficit bugetar de 3% ar putea fi depăşită”, a declarat joi Alejandro Hajdenberg-reprezentantul FMI în România.
„Dacă nu se mai schimbă nimic până la finalul anului și se execută bugetul așa cum e el rectificat în momentul de față, probabilitatea să depășim 3% este foarte mare în condițiile în care o parte a cheltuielilor sunt încă subbugetate și ne gândim la asistența socială, care pare subbugetată, parte de venituri pare supraevaluată. Și în contextul acesta, riscurile sunt mai degrabă să avem un deficit mai mare de 3%”, spune și Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.
„Marea problemă a bugetului este strategia cheltuielilor. Avem, în ultimii ani, cheltuieli din ce în ce mai mari cu partea socială, pensii și salarii, și din ce în ce mai mici cu investițiile, adică noi sacrificăm viitorul pentru un prezent iluzoriu, în condiâiile în care dacă ne uităm la factura de salarii în sectorul bugetar, ea va fi la maxime istorice, chiar mai mare decât înainte de criză, când s-a constat că nu mai poate fi susținută. Anul acesta vom fi la 9,5% din PIB, care este maxim istoric”, a explicat Ionuț Dumitru.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) se află în proces de revizuire a estimărilor privind creşterea economică a României în acest an de la 5,1% în prezent spre zona de „4-4,5%”, dar aceste date sunt încă în discuţie, a mai anunţat joi reprezentantul rezident al FMI pentru România, Alejandro Hajdenberg. Această revizuire are loc pe baza evoluţiilor din ultimele luni, a precizat oficialul.
Guvernul şi-a construit bugetul pentru acest an pe o estimare de creştere economică de 5,5%. Totodată, în ciuda lipsei unui aviz primit de la CSAT, Guvernul a aprobat miercuri prima rectificare din acest an a bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale.