19,5 miliarde lei cheltuiți pe ”echitate” salarială în sistemul public

Doru Cireaşă Data actualizării: Data publicării:
proteste functionari

Ministerul Muncii crede că România trebuie să aloce suma menționată pentru a scăpa de inechitățile salariale până în 2022. Aceasta ar mări cu 2,7% în PIB ponderea cheltuielilor statului cu salariile, aducând ponderea acestora spre 10%.

proteste functionari

Rezolvarea tuturor inechităților salariale din sistemul public necesită cheltuieli suplimentare de 19,5 miliarde de lei până în 2022, a declarat luni ministrul Muncii Dragoș Pâslaru, după discuții purtate în Consiliului Național Tripartit (CNT), cu partenerii sociali privind nivelul salariului minim în anul 2017.

Creșterea medie a salariilor plătite din fonduri publice va fi de 37,3 % corelată cu creșterea economică prognozată, iar raportul dintre salariul minim și cel maxim va fi redus la 1/13. De asemenea, ministrul a anunțat că proiectul prevede că cel mai mare salariu va fi al președintelui, dar și că salariul premierului va fi redus cu 300 de lei față de nivelul actual.

Medicii și informaticienii, spor de 30%

Proiectul prevede acordarea de sporuri pentru funcții greu ocupabile (30%),  cum ar fi medicii și specialiștii din domeniul informatic, pentru a compensa situațiile în care recrutarea de personal este dificilă.

Tendințele anunțate reprezintă o continuare a evoluțiilor din ultimii ani, privitoare la salarizarea bugetarilor și a sectorului privat. Potrivit Economica.net, în fiecare dintre ultimii trei ani, salariaţii din sectorul bugetar au avut, în medie, o creştere a salariului mai mare decât cea a angajaţilor din mediul privat. Datele apar în Prognoza pe termen mediu 2016-2016, publicată recent de Comisia Naţională de Prognoză.

În 2014, angajaţii de la stat au primit, în medie, un spor de 9,9% la salariul brut, în 2015 acesta a fost de 10,2%, iar în acest an va fi de 13,9%. În privat, unde salariile sunt oricum mai mici, pe medie, creşterea a fost de doar 7% în 2014, de 7,8% în 2015 şi de 7,7% în 2016.

În acest an, aşadar, se va ajunge ca, pe medie, salariul brut din sectorul bugetar să fie de 3.231 de lei, faţă de doar cei 2.636 de lei din privat. Deci cu aproape 600 de lei mai mult, în condiţiile în care, în 2014, diferenţa era de doar 300 de lei. Aşadar, în doar trei ani, creşterea salarială medie agregată a fost dublă, calculat la brut, în cazul bugetarilor faţă de cei din sectorul concurenţial.

La nivelul anului 2019, în sistemul public se va câştiga în continuare mai mult decât în privat, în ciuda creşterilor mai mici. Diferenţa va fi de peste 500 de lei. De fapt, abia atunci salariul mediu brut din mediul privat va depăşi pragul de 3.000 de lei, în condiţiile în care, în sistemul public, acest nivel va fi depăşit chiar în acest an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Mariah Carey are doi copii de 13 ani. Cum arată acum gemenii artistei
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei