Dintre cele aproape 6.500 de proiecte aflate în derulare în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, 4.600 riscă să fie reziliate pentru că fermierii nu reuşesc să facă rost de banii pentru cofinanţare. România ar pierde astfel definitiv 850 de milioane de euro, bani care ar fi trebuit să acopere inclusiv cheltuielile deja făcute de agricultori pentru înfiinţarea şi modernizarea fermelor.
Iar cei care deja au primit tranşe din finanţarea europeană ar fi obligaţi să dea înapoi aceşti bani dacă acordul lor de finanţare va fi reziliat.
Prin urmare, 72% dintre fermele ale căror dosare pentru fondurile europene au fost aprobate riscă să intre în faliment, avertizează Ministerul Agriculturii într-un proiect de ordonanţă de urgenţă citat de Economica.
Cum accesul fermierilor la credite bancare rămâne în continuare limitat, Ministerul Agriculturii propune ca proiectele să fie co-finanţate chiar din fondurile europene pe care încearcă să le atragă.
Mai exact, cheltuielile cu lucrările deja efectuate ar fi decontate mai repede decât în prezent. Decontarea se va face iniţial din banii Ministerului Agriculturii, care mai apoi îi va recupera de la Uniunea Europeană.
Rămâne totuşi de văzut în ce măsură va putea funcţiona acest mecanism de finanţare din mers.
România a atras până acum aproape 6 miliarde şi jumătate de euro din fondurile pentru dezvoltare regională. În această sumă nu sunt cuprinse miliardele primite sub formă de subvenţie la hectar.
Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală agricultorii din România mai pot semna contracte noi de finanţare pentru încă două miliarde şi jumătate de euro, bani rămaşi din bugetul UE pe 2007-2013. Între timp vor putea să acceseze fondurile destinate dezvoltării regionale pe bugetul intervalului 2014-2020.