18 parcele, cu suprafeţe între 210 şi 25 de mii de metri pătraţi din Fabrica de Jante sunt acum de vânzare. Preţul mediu este de 87 de euro pe metrul pătrat. Administratorul judiciar al uzinei Roman nu a putut vinde întreg terenul de 130 de mii de metri pătraţi. Cu banii strânşi, administratorul speră acum să plătească datoriile creditorilor şi să cumpere materiale pentru ce a mai rămas de produs la Roman.
Aurel Cenţu, administrator judiciar Roman: „Dacă ar fi sursă de finanţare şi ar fi bani, comenzi există. ”
Uzina a intrat în insolvenţă în 2014, iar anul trecut în reorganizare. Din cei 26 de mii de angajaţi, mai lucrează acum doar 180 de oameni. Cei mai mulţi sunt paznici. Administratorii spun că uzina încă are comenzi de vehicule, piese şi servicii, în valoare de aproape 416 milioane de euro, din care cele mai multe sunt pentru armata română.
Carol Rugacs, administrator special Roman, fost director: „Noi trebuie de foarte mult timp să ne restrângem, dar datorită lipsei de bani de investiţii, se putea restrânge uzina la un sfert din cât e şi făcea aceeaşi producţie, dacă nu şi producţie mai mare.”
În 2004, uzina a ajuns sub controlul omului de afaceri Ioan Neculaie. Azi, imaginile de pe platformă vorbesc de la sine despre ce a ajuns fabrica de camioane de la Braşov.
Fost angajat Roman: „Eu am lucrat la Sculărie, în Steagu', aici. Strunguri noi, domnule, le-a luat şi le-a vândut.”
Dorin Negulescu, martor dosar penal: „S-au tăiat linii tehnologice de mare tehnicitate, multe dintre ele absolut noi, nedate încă în folosinţă. Toată această uzină, la această oră, nu mai poate să producă nimic. Cam la ce preţ au fost valorificate, faţă de preţul lor real? Aaaa, bine, la zece la sută, 15 la sută.”
Pe 8 februarie, Ioan Neculaie a fost arestat. Este acuzat de două infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, fals şi delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în legătură cu firmele pe care le controlează. In referat, procurorii vorbesc explicit despre soarta fabricilor intrate sub controlul acestuia.
Contestație, parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov
"Considerăm că nu este lipsit de importanţă nici modul în care Neculaie Ioan a intrat în posesia a peste 10 întreprinderi din judeţul Braşov şi împrejurimi (...), precum şi modul în care inculpatul s-a raportat la aceste afaceri, în sensul că în general le-a înstrăinat terenurile şi a vândut construcţiile din interiorul acestora ca fier vechi."
Claudiu Loghin, reporter : „Terenul societăţii Prefa, specializată în turnarea pieselor din beton, este acum gol. A fost vândut în 2007, cu 50 de milioane de euro. Producătorul de mobilă Lemexim a fost cumpărat de Neculaie în 2003, şi-a încetat activitatea, iar terenul a fost vândut cu opt milioane de euro. Uzina chimică Romacril Râşnov a avut aceeaşi soartă. Producţia a fost oprită, utilajele vândute, clădirile dărâmate, iar terenul e acum plin de moloz.”
Anchetatorii susţin că au informaţii despre faptul că Ioan Neculaie şi-a pus la adăpost averea, pentru ca statul să nu-şi poată recupera eventualele pagube.
Contestație, parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov
"Neculaie Ioan a transferat aproape toate bunurile sale pe numele fiului său, (...), ceea ce confirmă un comportament infracţional tipic pentru persoanele care săvârşesc evaziune fiscală şi spălare de bani. (...) Un aspect demn de menţionat referitor la arestarea preventivă a inculpatului Neculaie Ioan este cel referitor la intenţia acestuia de a-şi vinde toate bunurile, ceea ce face probabilă şi o posibilă plecare definitivă din România, ceea ce ar îngreuna considerabil urmărirea penală."
Procurorii au interceptat o discuţie, purtată între un om de afaceri şi un practician în insolvenţă, din care spun că rezultă intenţia lui Ioan Neculaie de a-şi lichida afacerile din România.
„Om de afaceri -Vezi că Niculaie.. am primit tot prin ...(?)... am primit o ofertă de la Niculaie, vrea să-şi vândă toate acareturile.
Practician - Aşa e, o parte din ele sunt la mine-n insolvenţă.
Om de afaceri - Aha, am înţeles, toate fabricile şi uzinele vrei să spui.
Practician -Da, dacă vrei un dialog pe lângă informaţia publică, putem avea, în măsura în care găsim pe cineva după ce vede informaţia publică, găsim pe cineva care e interesat.
Om de afaceri - Nu la 250 de milioane.
Practician -Exact, eu ştiu valorile care sunt acolo.”
Sursa: referatul procurorilor
Într-o declaraţie dată pe 28 ianuarie, în faţa procurorului, Ioan Neculaie spune că nu a semnat, în ultimii patru ani, niciun document contabil sau administrativ. În plus, susţine că a avut cea mai mare grijă de impozitele şi taxele către stat, lucru pe care l-a cerut şi angajaţilor societăţilor pe care le deţinea.