Exodul bogătașilor. Care sunt singurele două țări europene în care numărul de milionari va scădea în următorii cinci ani

Data actualizării: Data publicării:
Image of world map and data processing against aerial view of london city
Spre deosebire de Taiwan, unde numărul milionarilor va crește cu aproape 50%, Marea Britanie își va pierde 17% din bogați în următorii cinci ani. Foto: Profimedia Images

Majoritatea țărilor dezvoltate urmează să câștige și mai mulți locuitori bogați în următorii cinci ani, cu câteva excepții, printre care se găsesc și două țări importante din Europa, potrivit unui raport al UBS.

Marea Britanie va pierde cei mai mulți milionari dintre toate țările monitorizate de UBS și va înregistra o scădere cu 17%, de la peste 3 milioane de milionari anul trecut, până la 2,5 milioane, în 2028.

Olanda va avea și ea o scădere de 4%, de la 1,23 de milioane de milionari, la 1,17 milioane.

Trendul mondial este unul predominant crescător - numărul de milionari va crește în 52 din cele 56 de țări analizate de UBS.

O perioadă de „tulburări structurale” va îndepărta „averea globală nomadă” afară din Marea Britanie, potrivit lui Paul Donovan, economist șef care lucrează pentru UBS.

De mulți ani de zile, oamenii bogați foarte mobili au fost atrași de piețele din Marea Britanie și Olanda. Acum, lucrurile se schimbă.

Situația este afectată parțial și de impactul sancțiunilor împotriva Rusiei - în special, în rândul rușilor bogați care foloseau de mult timp Londra pentru a-și ține averile - precum și atracția tot mai mare pentru țările cu taxe foarte mici, precum Emiratele Arabe Unite și Singapore, scrie Financial Times.

Taiwan va atrage cei mai mulți milionari

Mulți antreprenori milionari își doresc acum să fie mai aproape de afacerile lor din cauza creșterii „naționalismului economic” și a schimbărilor din lanțurile de aprovizionare.

Din cauza numărului mare de milionari „nomazi” din Marea Britanie, a treia țară ca număr de milionari în dolari după SUA și China, țara este afectată în mod disproporționat de exodul milionarilor.

În Taiwan, numărul de milionari va crește cu aproape 50% în următorii cinci ani - de la 789.000, în 2023, până la 1,15 milioane, în 2028 - datorită creșterii economice alimentate de industria microcipurilor și a influxului de străini bogați.

În total, o avere estimată la 83,5 trilioane de dolari va fi transferată peste hotare la nivel global în următorii 20-25 de ani.

Firma de consultanță Henley & Partners estimează că Marea Britanie va pierde 9.500 de milionari în 2024, o cifră de peste două ori mai mare față de numărul de milionari care au părăsit țara în 2023: 4.200.

În perioada 2017-2023, Marea Britanie a pierdut 16.500 de milionari, Brexit jucând un rol crucial în stabilirea acestui trend.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale