Guvernul Ponta a încercat încă din prima zi să crească veniturile la buget. Dar nu prin mărirea absorbţiei de fonduri europene, ci prin introducerea unor noi impozite.
Taxa pe divorţul amiabil, impozitul de 16% şi CAS-ul pe producţia micilor fermieri, coplata la ieşirea din spital sau accizele introduse pentru hainele blană, bijuteriile din aur şi iahturi sunt doar câteva dintre noile biruri impuse de Executiv în acest an.
Dar mai sunt şi altele în plan. Guvernul vrea să introducă şi plata contribuţiilor de sănătate pe veniturile din chirii.
„110 euro e contractul mediu de chirie. La aceşti 110 euro, de la 1 ianuarie 2014 se va plăti 5,5%, ceea ce înseamnă câţiva euro. E vorba de o pătură restrânsă căreia i se adresează această măsură. Sunt 404.000 de locuinţe, dar nu ştim încă câţi proprietari sunt de fapt. Astea sunt toate locuinţele, dar unii au inchiriate două, trei sau patru locuinţe”, a declarat Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget.
Anul acesta au mai fost majorate şi taxele locale, precum şi accizele la bere, alcool şi ţigarete.
„Orice guvern în situaţia asta se vede la colţ că nu are bani şi încearcă să ţină cheltuielile sub control. Alternativa ar fi să ne mărească nouă taxele şi impozitele. Nu există altă sursă de venit”, spune analistul economic Florin Ilie.
Singura taxă redusă este TVA-ul la pâine, pentru a diminua evaziunea fiscală din domeniul panificaţiei. Specialiştii sunt însă sceptici că măsura va avea efectul scontat şi spun că Guvernul cârpeşte într-un loc şi strică în altul.
Dacă ne uităm la încasările la buget în prima jumătate a anului, cifrele nu sunt deloc încurajatoare. Analiza Consiliului Fiscal arată un minus de 6,5 miliarde de lei faţă de ţintă. Cele mai mari rateuri au fost înregistrate în cazul sumelor primite de la Uniunea Europeană. Dar am întâmpinat dificultăţi şi la încasarea impozitului pe profit, a accizelor şi a taxei pe valoarea adăugată.