Cea mai puternică voce a noului val de sisteme deschise este cea a Mozilla, cunoscută pentru crearea motorului de căutare Firefox. Șeful Mozilla spune că industria este în prezent dominată în mod nenatural de câteva companii. Iar obiectivul companiei sale este de a „elibera” telefoanele mobile oferindu-le platforme deschise, care pot fi îmbunătățite de dezvoltatori de software din întreaga lume.
Opinia Mozilla este împărtășită și de peste 20 de directori din sectorul telecomunicațiilor care au contribuit la lansarea sistemului de operare mobil Firefox OS. Aceștia avertizează că piața smartphone-urilor face un pas înapoi de la deschiderea caracteristică Internetului, potrivit CNBC. Tot mai mulți operatori vor să introducă dispozitive cu Firefox OS în Spania și în America Latină. Ca urmare, concurența se va înteți pe piața telefoanelor și a tabletelor, în detrimentul sistemelor de operare închise, precum cel al Apple.
Ce sisteme sunt așteptate pe piață
În afară de Mozilla, și alte companii vor sa lanseze sisteme de operare mai deschise. De exemplu, Samsung și Intel lucrează la un sistem numit Tizen, care va permite dezvoltatorilor de software modificări mai importante comparativ cu iOS de la Apple sau chiar cu Android al Google.
Ironia în acest caz, remarca CNBC, este că Samsung ar putea deveni mai puțin dependentă de Google dacă va avea succes cu sistemul Tizen. În plus, compania sud-coreeană va deveni și mai puternică pe piața telefoanelor inteligente și a tabletelor, erodând și mai mult poziția Apple.
Miza sistemelor de operare deschise este contactul cu utilizatorul. Operatorii de telefonie mobilă sunt mai atrași de perspectiva de a putea aduce modificări sistemelor de operare pentru o mai bună interacțiune cu clienții lor.
„Consumatorilor le pasă doar de conținutul pe care îl pot folosi pe dispozitivele lor. Nu le pasă de platforme, iar de publicitate sunt interesați, dar numai pe termen scurt”, explică Gary Kovacs, directorul general al Mozilla.
Litigii cu acționarii
Soluția pentru Apple stă în puterea inovației. Compania fondată de Steve Jobs trebuie să vină cu noutați astfel încât să nu fie lovită de rivalii cu produse accesibile.
Apple are probleme și în plan juridic. Compania americană a pierdut în instanță lupta cu unul dintre acționarii săi, care acuză Apple de zgârcenie în distribuirea de dividende. Apple stă pe rezerve de peste 137 de miliarde de dolari, dar nu prea a dat bani înapoi acționarilor. Apple se confruntă cu nemulțumirea acționarilor de mai mulți ani și a început să dea drumul la bani, dar nu suficient de mult încât să-și mulțumească toți investitorii.