Ungaria încheie cu Gazprom un acord pe 15 ani pentru furnizarea de gaz. Livrările se vor face prin Serbia și Austria
Ungaria a convenit cu Rusia toate condiţiile pentru un nou acord pe termen lung în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze. Acordul va intra în vigoare la 1 octombrie 2021, a anunţat luni ministrul afacerilor externe de la Budapesta, Peter Szijjarto.
Acordul cu grupul rus Gazprom este încheiat pe o perioadă de 15 ani, cu opţiunea modificării cantităţii de gaze achiziţionate după primii zece ani.
„De asemenea, am convenit asupra preţului, care este mult mai favorabil decât cel prevăzut în acordul semnat de Ungaria în 1995 şi care expiră acum”, a scris Peter Szijjarto, pe pagina sa de Facebook, fără a oferi alte detalii, menționează Reuters.
Acordul va fi semnat până la sfârșitul lunii septembrie, iar Gazprom va livra anual Ungariei o cantitate de 4,5 miliarde metri cubi de gaze naturale prin două rute: 3,5 miliarde metri cubi via Serbia şi un miliard de metri cubi via Austria.
La rândul său, grupul rus Gazprom a confirmat că a avut loc o întâlnire cu ministrul ungar al afacerilor externe, dar nu a oferit alte detalii, relatează Agerpres. „Părţile au analizat mai multe aspecte importante, precum şi perspectivele de cooperare în domeniul gazelor naturale, inclusiv livrările de gaze spre Ungaria”, a informat grupul rus, într-un comunicat de presă.
Ungaria, client fidel Gazprom, caută să-și diversifice rutele de aprovizionare
Și până acum Ungaria s-a bazat pe gazele naturale ruseşti pentru aprovizionare. De altfel, autorităţile de la Budapesta nu au semnat niciodată un acord de aprovizionare pe termen lung cu alt furnizor decât Gazprom. La rândul său, gigantul rus vrea să-și extindă prezența în Europa prin construirea mai multor noi gazoducte.
În ultimii ani, totuși, Ungaria a început să îşi diversifice importurile de gaze naturale, prin deschiderea unor interconectori de gaze cu majoritatea ţărilor vecine şi semnarea mai multor acorduri de aprovizionare, inclusiv unul cu grupul Shell care vizează aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate (GNL) printr-un terminal din Croaţia.
Peter Szijjarto a subliniat luni că, în conformitate cu termenii noului acord, cea mai mare parte a livrărilor de gaze naturale ruseşti vor ajunge în Ungaria printr-un interconector de gaze de la graniţa cu Serbia, care va deveni operaţional până în luna octombrie.
De asemenea, în perioada următoare, va fi inaugurată o nouă conductă, denumită BalkanStream, o prelungire pe teritoriul Bulgariei a conductei ruseşti TurkStream, până în Serbia şi Ungaria.
Budapesta, interesată de gazele din Marea Neagră
În urmă cu doi ani, Ungaria făcea presiuni la Washington asupra României să înceapă exploatarea de gaze naturale în Marea Neagră. Prezent la un eveniment peste Ocean, şeful diplomaţiei ungare a spus că sunt patru state care ar putea scăpa Europa de dependenţa de gazul rusesc, iar printre ele se numără şi România. În cazul în care nu se vor putea baza pe gazele din Marea Neagră, Budapesta spunea atunci că va fi nevoită să încheie un nou contract de furnizare cu Rusia.
Chiar dacă este interesat de reducerea dependenţei de gazele naturale ruseşti, de la preluarea puterii, în 2010, premierul ungar Viktor Orban a fost un promotor al intereselor Moscovei în Uniunea Europeană, solicitând în mod repetat eliminarea sancţiunilor impuse Rusiei după anexarea peninsulei Crimeea în 2014.
De asemenea, în 2014, Moscova şi Budapesta au semnat un acord pentru construcţia a două noi unităţi la centrala nucleară de la Paks, fiecare cu o capacitate de 1,2 Gigawaţi, de către grupul rus de stat Rosatom, însă acest proiect a întâmpinat numeroase întârzieri.
- Etichete:
- rusia
- ungaria
- gazprom
- gaze naturale