Strategii agresive pe piața petrolului. Jucătorul calm a devenit agresiv

Data publicării:
High Oil Prices Continue To Drive Gas Prices Steadily Upwards
Foto: Guliver/GettyImages

Piața petrolului se transformă și jucătorul care asigura de obicei calmul a devenit unul agresiv. Arabia Saudită are acum propriul război cu preţul petrolului. De mai bine de zece ani, Arabia Saudită a fost vocea moderării în Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol, reuşind să le pună barieră unor membri precum Venezuela sau Iran în încercarea lor de a ridica preţul petrolului. Acest rol pare să schimbe acum.

Reducerea producţiei de petrol operată de marii exportatori ai lumii, în frunte cu Arabia Saudită, a făcut ca preţurile la ţiţei să se dubleze faţă de nivelul de acum doi ani, iar stocurile umflate de doi ani de un război al preţurilor să se reducă aproape de normal. Cu toate acestea, saudiţii par înclinaţi să forţeze nota şi chiar să pună presiune pentru creşterea cotaţiilor.

„Dacă vom ajunge să dezechilibrăm piaţa, aşa să fie, decât să renunţăm prea devreme şi să ne dăm seama că avem de-a face cu informaţii mai puţin fiabile. Deci, aceasta este înclinaţia mea, să menţin cursul şi să mă asigur că stocurile sunt fix acolo unde industria are nevoie de ele”, a declarat Khalid al-Falih, ministrul saudit al energiei.
În trecut, saudiţii s-au arătat mulţumiţi cu un preţ de 60 de dolari pe baril, considerat compromisul ideal între interesele producătorilor şi ale consumatorilor.

Mai nou, Riadul caută un nivel de 70 de dolari, susţin surse interne citate de Bloomberg.

Ţara pare acum decisă să încaseze mai mult pentru a-şi diversifica economia. Prințul Mohammed Bin Salman s-a angajat într-un program de reforme economice, care să dea o altă faţă economiei locale, în prezent dependentă de industria petrolului. Arabia Saudită îşi bazează jumătate din PIB pe industria petrolieră, o dependenţă de care vrea să scape.

Ultimul raport al Agenţiei Internaţionale penture Energie arată însă că ritmul de creştere al cererii din acest an ar putea să fie depăşit de cel al producţiei, ceea ce va pune presiune în jos pe preţ. Exact invers de ce doresc saudiţii. Extracţiile americane au depăşit la finalul anului trecut 10 milioane de barili pe zi şi se îndreaptă la 11 milioane, astfel încât vor depăşi Arabia Saudită şi Rusia devenind lider mondial.

Ascesiunea americană ar putea fi un alt motiv pentru care Arabia Saudită şi-a schimbat atitudinea dintr-un mediator într-un jucător agresiv. Atâta vreme cât americanii erau dependenţi de importurile de ţiţei, colaborau cu saudiţii pentru asigura calmul. Riadul era şi jucător şi arbitru al pieţei, apărător al interesului american. Cu Statele Unite devenite independente energetic, Arabia Saudită a ajuns însă să colaboreze mai mult cu Rusia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
Reuniune surpriză în Beverly Hills. Cameron Diaz și Demi Moore, împreună la 21 de ani de la premiera...
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digistoria - cele mai importante evenimente petrecute pe 21 noiembrie
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...