Deputații din Comisia pentru Industrii au decis ca 70% din cantitățile de gaze să fie tranzacționate pe o singura bursă- OPCOM, deținută de stat. În vechea formă se propunea ca întreaga cantitate să fie tranzacționată pe piața statului.
Deputații PSD și ALDE din Comisia pentru Industrii, condusă de deputatul PSD, Iulian Iancu, au votat miercuri un amendament la OUG 64/2016 privind piata gazelor naturale, care prevede ca 70% dintre tranzacțiile angro de gaze să se desfășoare pe bursă și doar pe platformele OPCOM, nu și pe cele ale Bursei Române de Marfuri (BRM), potrivit Hotnews.ro.
În vară deputații au votat că toate cantitățile de gaze din producția internă să fie tranzacționate pe bursă, OPCOM urmând să fie singura licențiată în acest sens, însă plenul Camerei Deputaților a decis retrimiterea proiectului în comisii.
În prezent, la Bursa Română de Mărfuri, entitate privată, se tranzacționează 30% din contractele engros. Impunerea unui prag minim de 70% la tranzacțiilor derulate prin OPCOM echivalează cu o limitare a tranzacțiilor derulate prin BRM la cel mult 30%, prag deținut de Bursă în prezent, și deci cu o îngreunare a oricăror dezvoltări viitoare ale componentei private.
Propunerea inițială a fost primită cu proteste din partea Bursei Române de Mărfuri. ”Bursa Română de Mărfuri (BRM) (...) își exprimă consternarea în legătură cu decizia Comisiei de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților, care în ședinta din data de 16.05.2017, a adoptat un amendament la Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 64/2016 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, prin care, practic, naționalizează serviciile oferite de BRM”, spunea în primăvară conducerea Bursei într-un comunicat de presă.
“Comisia de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților, la presiunea președintelui Iulian Iancu, a adoptat această modificare fără ca subiectul să se afle pe ordinea de zi a acestei ședinte și împotriva opiniilor negative primite de la Guvern, ANRE, Consiliul Concurenței și instituțiilor europene. BRM își exprimă profunda dezaprobare a modului în care Președintele Comisiei de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților tratează capitalul privat românesc care derulează o activitate legală, pentru dezvoltarea căreia a investit până în prezent mai multe milioane de lei, activitate ce este apreciată de către participanții la piață. Aceștia au tranzactionat, în conditii de transperanță, nediscriminare și integritate, un volum de peste 40 TWh în ultimii doi ani, iar la nivelul lunii aprilie atingând un procent de peste 30% din consumul național”, preciza BRM în comunicat.
Citește pe Digi24.ro: În primăvara acestui an specialiști în energie au caracterizat naționalizarea tranzacțiilor cu gaze naturale drept o inițiativă de ”origine bolșevică”.