Numire controversată la ANRE, votată azi în Parlament. Fostul deputat PSD Iulian Iancu va fi membru în Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Energie. Acesta este unul din artizanii legii care a blocat până de curând exploatarea gazelor din Marea Neagră. De altfel a fost implicat în elaborarea mai multor acte normative din domeniul energiei, care i-au atras critici. Apare chiar în dosarele Wikileaks unde este numit „omul Gazprom”. Viitorul șef peste piața energiei a respins aceste acuze. Cu toate acestea, ele nu au lipsit nici din dezbaterea de azi din plenul Parlamentului.
Pentru Iulian Iancu au votat 224 de parlamentari iar 84 au fost împotrivă, dintr-un total de 310, în ședința comună a celor două camere parlamentare.
Ludovic Orban, președinte Forța Dreptei: „Este o rușine ca Parlamentul României și mai ales PSD, care a făcut această nominalizare, să propună un astfel de om pentru ANRE, după ce au mai dat o dată cu mucii în fasole când au pus întâiul dintre agricultori, pe Alexandru Stănescu, în aceeași poziție”.
Cristina Prună, vicelider al grupului deputaților USR: „Mai țineți minte când președintele Iohannis, care acum este partenerul dvs, spunea că domnul Iulian Iancu periclitează relațiile cu statele occidentale? Și de aceea nici măcar nu l-a numit vicepremier în guvernul Dăncilă. În primul rând, va câștiga un salariu de 9.000 de euro pe lună. PSD creează milionari în euro la stat”.
Alfred Simonis, liderul grupului deputaților PSD: „Cred că unii nu au jenă. Prim-ministrul al guvernului liberal, împreună cu USR, care a liberalizat prețul energiei și de aia au explodat prețurile la gaze și electricitate, vine și ne vorbește despre energie. În 2019 și în 2020 ați avut majoritate. A trebuit să ne întoarcem noi șla guvernare și să modificăm noi legea offshore, pentru că voi cu majoritate nu ați făcut-o. Oare de ce?”
Cristina Prună, vicelider al grupului deputaților USR: „M-am săturat de manipulări ieftine ale dvs cu privire la liberalizarea prețurilor la energie. Eu zic să ne duceți înapoi în comunism, să reglementați tot ce mișcă, și prețul la periuțe de dinți, și la pâine și la ce mai vreți și înapoi în comunism să mergem, pentru că, nu-i așa, era mai bine atunci”.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a declarat, în urmă cu două săptămâni, că Iulian Iancu este un „specialist în energie” și nu cunoaște „dacă ar fi lucrat sau că lucrează pentru un stat străin”.
În 3 mai, Parlamentul a decis vacantarea unui post de membru în Comitetul de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, după demisia lui Alexandru Stănescu.
În 3 martie, Stănescu a anunţat că demisionează, pe motiv că vrea să se dedice unor proiecte care îi solicită „întreaga” implicare.
Ulterior, în 16 martie, Curtea Constituţională a României a decis, după ce fusese sesizată de USR, că a fost neconstituţională numirea lui Alexandru Stănescu în funcţia de membru în Comitetul de Reglementare al ANRE.
Alexandru Stănescu, fratele secretarului general al PSD, Paul Stănescu, fusese propus de social-democraţi ca membru în acest comitet.
În august 2019, președintele Klaus Iohannis a respins numirea lui Iulian Iancu propus de Viorica Dăncilă în funcția de vicepremier pentru teme economice. La momentul respectiv, președintele spunea că „există decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale, pe care nu vreau să le periclitez cu numiri precum cea vehiculată de PSD. România are un drum european, un drum prin care își consolidează statul de drept și valorile democratice, și nu pot accepta propuneri contrare acestei direcții”.
Editor : A.C.