Proiect îndrăzneț. Insulă artificială care să producă energie verde pentru 80 de milioane de europeni

Data actualizării: Data publicării:
insula artificiala

Insule artificiale „populate” cu sute de eoliene și panouri solare, care să alimenteze cu energie „curată” mai multe țări, printr-o rețea de cabluri submarine. Ar putea fi o imagine dintr-un viitor nu chiar îndepărtat. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Operatorii de rețelele electrice TenneT (Olanda/Germania) și Energinet (Danemarca) au anunțat săptămâna trecută semnarea unui protocol de acord pentru a dezvolta o platformă off-shore în Marea Nordului care să producă energie regenerabilă. Capacitatea de producție anunțată ar fi între 70.000 și 100.000 de megawați, ceea ce ar permite alimentarea unei țări de proporțiile Germaniei (ca populație). 

Proiectul se numește North Sea Wind Power Hub și prevede construirea unei insule sau a unui arhipelag, dacă e nevoie. Power Link Islands se va ridica pe bancul de nisip Dogger Bank, aflat la 100 de kilometri est de Regatul Unit.

Insulele vor permite regruparea producției unor câmpuri eoliene off-shore din Marea Nordului și ar urma să alimenteze cu energie părți din Regatul Unit, Belgia, Olanda, Germania, Danemarca și Norvegia.  În total, un bazin de circa 80 de milioane de locuitori.

Proiectul este îndrăzneț.  Spre comparație, întregul parc nuclear francez, alcătuit din 58 de reactoare aflate în 19 centre, produce în total 63.100 MW.

Locul pentru insula artificială a fost ales datorită expunerii pe care o are la vânt și pentru că acolo adâncimea mării nu este prea mare. În plus, este situat aproape central în Marea Nordului. 

Creșterea proporției pe care energia regenerabilă o are în mixul energetic mondial reprezintă un factor-cheie pentru combaterea încălzirii climatice globale. Liderii mondiali și-au propus ca până în 2100 temperatura planetei să nu crească cu mai mult de 2 grade Celsius, iar acest obiectiv e realizabil, în parte, prin intermediul folosirii energiei regenerabile. 

Eolienele amplasate pe mare s-au dovedit în ultimii ani din ce în ce mai competitive, iar miza este acum reducerea costului lor de racordare și interconexiunea cu rețelele de distribuție. 

Construcția unei insule energetice artificiale este punctul de plecare al unei cooperări europene mai ample, ce vizează dezvoltarea exploatării energiilor regenerabile în Marea Nordului până în 2050. Sunt în curs discuții și cu alți actori, atât operatori de rețele, cât și societăți din domeniul infrastructurii, pentru a forma un consorțiu care să pună în aplicare proiectul North Sea Wind Power Hub.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
cartofi
Executivul a alocat mai mulți bani Programului de susținere a producției de cartof în acest an. Care este suma
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...