Prețurile istorice de pe bursa energiei, plătite de consumatori

Data publicării:
bec curent electric electricitate 24 aug GettyImages-93187964
Foto: Guliver / GettyImages

Nota de plată pentru cotaţiile suspecte de pe bursa de energie va ajunge tot la consumatorii finali, spun reprezentanţii Autorităţii de Reglementare din Energie. Adică 450 de milioane de lei din pierderile suportate de companii ar putea fi decontate de clienţii casnici. Între timp, autorităţile au redus motoarele investigaţiei deschise pentru 18 companii de furnizare a energiei, relatează Digi24.

După ce preţurile de pe bursa de energie au ajuns în februarie la 680 de lei pentru un megawatt oră, de peste patru ori mai mari decât într-o perioadă normală, autorităţile au început o investigaţie. Tot în februarie au luat singura decizie de până acum în acest caz: au retras licenţa pentru două companii. Alte patru firme au fost ameninţate cu acelaşi lucru pentru că au denunţat contractele de furnizare a energiei, iar acest lucru a dezechilibrat toată bursa.

Nu putem vorbi de vreo decizie. Au fost nişte audieri”, spune Claudiu Dumbrăveanu, director în Autoritatea din domeniul Energiei.

Nu cred în măsurile extreme, că anularea licenţelor unor societăţi este soluţia la ceea ce s-a întâmplat în iarna aceasta”, spune Corina Popescu, fost secretar de stat în Ministerul Energiei.

Cu toate astea, firmele au adus pierderi de aproape 450 de milioane de lei, potrivit Autorităţii de Reglementare. Adică traderii care aveau contracte de livrare a energiei electrice către furnizori precum Enel, E.ON, CEZ sau Electrica nu şi-au mai onorat contractele pe motiv că ar fi o criză energetică. În aceste condiţii, cantităţile care lipseau au fost cumpărate de aceşti furnizori la preţuri foarte mari de pe bursă, iar dacă nu vor putea recupera pierderile de la traderi, le vor pune în facturile clienţilor finali.

Dacă această valoare nu va putea fi recuperată de la partenerul de contract şi în urma unei decizii definitive a instanţei, va fi înregistrată ca creanţă şi va fi transferată clientului final”, spune Claudiu Dumbrăveanu.

În acele contracte s-a invocat criza energetică din România ca şi caz fortuit”, spune Irina Moinescu, partener la o casă de avocatură.

Cazul fortuit este un eveniment care nu poate fi prevăzut, însă avocaţii spun că preţurile cresc în fiecare iarnă, deci nu se pune problema că acest lucru a fost unul imprevizibil. În concluzie, autorităţile spun acum că piaţa nu a fost manipulată, ci a reacţionat la declaraţiile ministrului Energiei care a spus că ne paşte o criză energetică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...