Pariul riscant al lui Viktor Orban pe energia nucleară din Rusia. Proiectul Paks 2 este cea mai mare investiție din istoria Ungariei

Data actualizării: Data publicării:
Viktor Orban și Vladimir Putin; centrala nucleară Paks
Premierul ungar Viktor Orban a semnat un acord cu președintele rus Vladimir Putin pentru construcția a două noi reactoare la centrala nucleară Paks. Colaj foto: Profimedia Images

Paks 2 este cea mai mare investiție din istoria Ungariei. Guvernul spune că proiectul va face ca țara să fie mai puțin dependentă de Rusia, de unde Ungaria își obține cea mai mare parte din petrolul și gazele de care are nevoie, scrie BBC. Criticii, însă, argumentează că proiectul va face ca Ungaria să fie încă și mai dependentă de Rusia pentru aproape tot restul secolului XXI.

„Dacă această centrală nucleară nouă este construită”, a spus Janos, un inginer prietenos care lucrează la centrala nucleară de la Paks, „va fi bine pentru oraș, va fi bine pentru țară”.

Este un „dacă” foarte important. În ciuda angajamentului neclintit pe care guvernul ungar l-a făcut pentru a pune în aplicare proiectul Paks 2 și în ciuda promisiunii Rusiei de a-i sprijini pe unguri cu bani și tehnologie, războiul din Ucraina face ca realizarea unei noi centrale nucleare să fie tot mai improbabilă.

Centrala nucleară Paks 1, amplasată pe malul Dunării la o oră de mers cu mașina de Budapesta, a fost construită de Uniunea Sovietică în anii '80, iar cele patru reactoare ale sale aprovizionează Ungaria cu 40% din energia electrică de care are nevoie.

Durata lor de viață s-ar extinde doar până în anii 2030. Prim-ministrul ungar Viktor Orban a semnat un acord cu președintele rus Vladimir Putin pentru construcția a două noi reactoare cu o capacitate de 1.200 de MW fiecare, în plus față de cele vechi.

Împrumut de 10 miliarde de euro de la ruși pentru construcția centralei Paks 2

Rusia ar urma să finanțeze construcția centralei cu un împrumut de 10 miliarde de euro, pentru care consumatorii din Ungaria vor plăti prin facturile la electricitate, începând cu 2026, atunci când centrala trebuia inițial să înceapă operațiunile.

Ani de întârzieri din cauza autorizațiilor au împins data la care au început lucrările până în luna august a acestui an. În timp ce Ungaria a continuat planurile privind construcția Paks 2, Finlanda a anulat în luna mai un proiect similar pe peninsula Hanhikivi din cauza invaziei Ucrainei, cu toate că rușii au construit deja o parte din centrală.

Paks-2-șantier
Lucrările de construcție la Paks 2 au început în luna august, dar până și cei mai optimiști dintre susținători se arată îngrijorați în privința viitorului proiectului. Foto: Profimedia Images

Războiul atârnă precum un nor negru și asupra proiectului Paks. Până și cei mai optimiști dintre susținătorii proiectului se arată îngrijorați. „Izolarea Rusiei nu este o soluție, chiar și în situația războiului”, a spus Attila Aszodi, fost comisar guvernamental pentru proiectul Paks 2.

Oponenții proiectului sunt mult mai intransigenți. „Paks 2 este un proiect pur politic”, a spus Benedek Javor, membru al Parlamentului European din partea Partidului Verde, indicând relațiile apropiate dintre Orban și Putin.

„Din perspectiva energetică nu este necesar să construim Paks 2 și cu siguranță nu este necesar să o construim cu rușii”, a mai spus Javor, care argumentează că banii ar trebui investiți în modernizarea rețelei de electricitate și în sursele regenerabile, precum energia solară – o sursă din care Ungaria își ia deja 10% din necesarul de energie.

Guvernul lui Orban a luat măsuri prin care descurajează construcția de panouri solare și parcuri eoliene

Guvernul Fidesz a eliminat brusc subvențiile pentru persoanele care își instalează panouri solare și a interzis construcția de noi parcuri eoliene la mai puțin de 10 kilometri de așezările omenești.

„S-ar putea să ajugem într-un punct în care Paks 2 să nu poată fi construit, dar să nu mai existeze nicio alternativă”, a spus Javor. „Atunci, Ungaria va avea o problemă serioasă cu asigurarea rezervelor.”

Lista complicațiilor provocate de războiul din Ucraina este una lungă. Multe dintre componentele esențiale ale centralei nucleare trebuiesc construite în Rusia și transportate pe uscat.

Planul original presupunea transportul lor prin Ucraina, neexistând alte rute accesibile. Mulți dintre muncitorii care ar fi trebuit să lucreze la construcția centralei ar fi venit din Ucraina.

Apoi, centrala nu este doar un produs rusesc: sistemul de control urma să fie construit de compania germano-franceză Framatome, iar turbinele erau ale GE Hungary, o subsidiară a firmei americane General Electric.

Alte întrebări nu și-au găsit nici ele un răspuns: Cum va fi aprovizionată centrala cu combustibil nuclear din Rusia? Cum va trimite Ungaria combustibilul nuclear epuziat înapoi în Rusia? Va extinde UE sancțiunile împotriva Rusiei astfel încât să cuprindă și sectorul tehnologiei nucleare și angajații companiei nucleare de stat Rosatom?

protest-Paks
Protest al Greenpeace împotriva proiectului Paks 2 la Budapesta. Foto: Profimedia Images

Ce soartă va avea proiectul Paks 2: optimismul Budapestei vs. opoziția Occidentului

Centrala nucleară a transformat Paks dintr-un orășel adormit de pe malul Dunării într-unul dintre cele mai bogate localități provinciale din Ungaria. În timpul construcției, Paks 2 ar urma să atragă încă 10.000 de muncitori, în plus față de cei 2.700 de angajați care lucrează deja la Paks 1 și 7.000 de subcontractori.

Noile blocuri de apartamente pentru inginerii ruși care ar urma să lucreze la Paks 2 sunt aproape terminate, dar nu pare că vor fi ocupate prea curând – cel puțin, nu de ruși.

„Să fiu sincer, pur și simplu nu știu ce se va întâmpla. Nu sunt un profet. Nu pot să prezic când va fi construit”, a spus Janos.

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, care se ocupă personal de proiect, s-a întâlnit de curând cu directori ai Rosatom la Istanbul și vorbește în continuare cu încredere despre planurile pentru 2030.

Oricât de optimiști s-ar arăta oamenii lui Viktor Orban, reticența partenerilor europeni de a lucra la un proiect din domeniul energiei împreună cu Rusia din cauza războiului va provoca cel mai probabil și mai multe dureri de cap Budapestei.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...