România se îndreaptă către un viitor mai verde. Mașinile electrice sunt tot mai des întâlnite în parcările publice, iar numărul românilor care au panouri fotovoltaice a explodat în ultimii ani. Iar cum apetitul pentru energia verde crește, apar tot mai multe tehnologii inovative pe piață. Acum oamenii își pot lua propria stație de încărcare acasă, iar fotovoltaicele se pot instala chiar și pe clădirile cu acoperiș plin de verdeață.
În România, vânzările de mașini electrice au prins viteză. Acum sunt peste 42 de mii de astfel de vehicule înmatriculate la noi în țară, dublu față de acum 2 ani. Problema este că infrastructura a rămas în urmă. Sunt doar 5.000 de stații de încărcare în toată țara. Cine nu vrea să bată străzile în căutarea unei astfel de stații, poate acum să își monteze una chiar acasă.
Alexandru Fenechiu - director firmă de importuri stații de încărcare: „Stațiile de tip wall box, care pot fi montate pe un perete, încep undeva la 400 de euro și pot merge la 1000 de euro. Beneficiul este pur viteza de încărcare. Dacă avem panouri instalate și după cuplăm stația putem să încărcăm mult mai ieftin, aproape spre gratuit, în loc să încărcăm în oraș, unde în Romania sunt între 1,5 si 2,5 lei pe kw la conector.”
Și administrațiile locale merg spre un transport în comun care este prietenos cu mediul. Orașe precum Cluj, Oradea, Suceava, Timișoara sau București și-au schimbat flotele de autobuze clasice, cu unele electrice. Însă și aici trebuie asigurată infrastructura de încărcare.
Alexandru Fenechiu - director firmă de importuri stații de încărcare: „Stațiile super fast charge duc bateria la 80% în 45 de minute, pentru că vorbim de capacități mari de baterii, pentru că sunt vehicule mai mari. Acestea încep de la 150 de kw până la 450 de kw. Stațiile de înaltă putere sunt pentru proiectele de mobilitate urbană.”
Iar odată cu interesul românilor pentru mașinile verzi, a crescut și piața de panouri fotovoltaice. În prezent sunt peste 100 de mii de români care își produc energia cu ajutorul soarelui, iar numărul lor este în creștere. Și aici apar noi tehnologii inovative. Panouri montate pe acoperișuri verzi, adică pe grădini naturale, care nu doar că ajută la producția de oxigen, ci și menține o temperatură bună chiar și pe timp de caniculă.
Bogdan Iclodean - reprezentant companie de panouri fotovoltaice: „Urmează să se implementeze acest sistem și în România. Acoperișul verde acționează ca un sistem de răcire a instalației fotovoltaice, optimizând eficiența acestuia. Sistemul de fixare a panourilor pe acoperișul verde este din materiale reciclate și amplasat la o distanță mare, astfel încât creșterea plantelor să nu fie împiedicată.”
Un atfel de concept este deja cunoscut în țări precum Germania, Cehia și Polonia.