Răzvan Nicolescu, fostul ministru al Energiei, spune că minarea de criptomonede duce la creșterea susținută a consumului național de energie.
Avertismentul a fost formulat joi pe pagina personală de socializare a fostului ministru, acum expert în energie la o importantă firmă de consultanță. ”Un fenomen ce ar putea influenţa mult sectorul energetic românesc este în derulare. Pe teritoriul ţării noastre se instalează tot mai multe servere pentru minarea de criptomonede cu un impact major pe creşterea consumului de energie electrică”, a scris el.
Autoritățile române sunt inerte, ceea ce nu este bine, avertizează Nicolescu. ”Autorităţile statului nu văd sau se fac că nu văd acest fenomen. În general din partea autorităţilor este o letargie şi o lipsă de priorităţi ce pe mine începe să mă îngrozească! Este bine să ne crească destul de brusc consumul de energie electrică? Care este impactul pentru economie? Dar pentru populaţie? E bine ce se întâmplă? Este rău ce se întâmplă?”, spune el, avertizând că ”lucrurile iau amploare cu rapiditate”.
Deja unii producători de energie au averitzat că nu vor onora consumul de electricitate destinat minării de monede virtuale.
"Enel a adoptat o cale clară spre decarbonizare şi dezvoltare sustenabilă şi consideră utilizarea intensivă de energie dedicată minării de criptomonede drept o practică nesustenabilă care nu se potriveşte cu modelul său de business", spunea în februarie compania italiană.
Consumul anual de electricitate de la Bitcoin este estimat undeva la 29,05 TWh, adică 29.000.000.000 kWh. Asta înseamnă aproximativ 0,13% din consumul global de energie. Dacă cei care produc Bitcoin și-ar crea statul lor autonom, acesta s-ar afla pe locul 61 în lume, în ceea ce privește consumul de energie. În iulie, consumul era estimat la 14,54 TWh. În doar câteva luni, odată cu creșterea valorii, consumul s-a dublat, potrivit playtech.ro.