Reintroducerea supraaccizei la carburant a făcut ca litrul de combustibil să depăşească, la pompă, pragul de 5 lei. O simţim cu toţii, când plătim cu aproape 10 lei în plus pentru un plin. Pentru politicieni şi guvernanţi, schimbarea nu este, însă, evidentă.
Reporter: Dumneavoastră aţi văzut majorări la pompă, la benzinării?
Toma Petcu, ministrul Energiei: Nu am carnet, că nu sunt șofer. Sincer. Nu, nu alimentez și nu cunosc prețul.
Nici preşedintele Senatului, altfel un împătimit al mersului pe două sau pe patru roți, nu a remarcat vreo schimbare pe panourile de afişaj ale benzinăriilor.
Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului: Eu nu am văzut nicio scumpire la carburant . Vă duceți la benzinărie să cumpărați benzină sau motorină? Nu. Păcat, eu mă duc și o să vă spun că sunt diferente de preț foarte mari, care pot să meargă până la 10% între prețurile practicate de diferite rețele de distribuție și între stațiile de benzină care sunt, de exemplu, în București, în alte zone din țară.
Declaraţia preşedintelui ALDE a stârnit reacții atât din Opoziţie, cât și de la președinție.
Ludovic Orban, președintele PNL: Nu stiu cum nu a văzut domnul Tăriceanu creșterile la pompă. Probabil nu alimentează el la pompă, îi alimentează șoferul mașina.
Mădălina Dobrovolschi, purtător de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale: Domnule Tăriceanu, cred că adevărul îl puteţi afla foarte simplu, întrebând orice român, orice cetăţean care a cumpărat combustibil în aceste zile şi care a trebuit să scoată mai mulţi bani din buzunar.
Șeful PSD, de cealaltă parte, admite că preţurile la pompă au crescut, dar dă vina pe companiile petroliere şi pe guvernările precedente.
Liviu Dragnea, şeful PSD: Când s-a discutat după alegeri că noi am spus că vrem să prorogăm eliminarea taxei pe stâlp şi eliminarea supraaccizei, toată lumea a sărit: nu, eliminaţi-le pentru că marile companii, care şi spuneau lucrul ăsta, o să dea preţul în jos. S-a întâmplat? Nu. Marile companii se uită doar la profitul lor.
A doua tranşă de majorare a supraaccizei, programată pentru 1 octombrie, ar putea adăuga încă 19 bani la fiecare litru de carburant. Ar mai fi, însă, ceva speranţe ca această taxă să fie eliminată, aşa cum au decis senatorii din Comisia de Buget-Finanţe. Propunerea trebuie, însă, mai întâi să treacă şi de Camera Deputaţilor, apoi să ajungă în plen.