Impozit pe gazele ruseşti. Impactul, în facturile românilor

Data publicării:
tevi transport gaze transgaz 13 11 2015

O nouă taxă cu impact în facturi: Guvernul pregăteşte impozitarea gazelor naturale aduse din Rusia. Informaţia a fost confirmată de şeful Agenţiei resurselor minerale. Importatorii spun că cei mai afectaţi de această măsură vor fi consumatorii casnici şi cei industriali, care vor plăti în facturi noul impozit, pe lângă efectele liberalizării de pe piaţa gazelor.

Guvernul caută soluţii ca să încaseze cât mai mulţi bani la buget. Primul pas a fost să păstreze impozitul de 60% pe care îl plătesc Petrom şi Romgaz pe diferenţa dintre preţul de vânzare a gazelor şi valoarea de 45,7 lei per Megawatt oră, cât costau gazele din producţia internă înainte de începerea liberalizării. Acum, vrea să aplice tot un impozit calculat similar, pentru gazele aduse din import.

Se discută de o impozitare şi a importurilor, pe acelaşi principiu care se aplică la intern, lucru care eu cred că este pozitiv”, spune Sorin Gal, director general ANRM.

Producătorii interni suferă de o concurenţă neloială din partea producătorilor externi - cel mai mare producător este Gazprom. Producătorii interni, care plătesc redevenţă şi asigură locuri de muncă, sunt supuşi unei taxe suplimentare care este substanţială, iar gazele din import nu sunt. Din această cauză apreciem pasul de a impozita şi gazele din import”, spune Harald Kraft, preşedinte ROPEPCA.

Cum în lunile de iarnă cam 10% din gazul pe care îl consumă populaţia vine din Rusia, un impozit aplicat acestuia va fi resimţit în factura finală, spun furnizorii.

Orice impozit şi orice taxă nouă, în principal, înseamnă o majorare de preţ. De aici trebuie să pornim. Şi consumatorul casnic fiind un consumator majoritar de iarnă, atunci când importurile sunt destul de mari, pentru ei ar însemna o majorare destul de mare”, spune Mihai Vilt, director companie furnizare gaze.

La 1 aprilie, Guvernul a decis liberalizarea preţului gazelor din producţia internă. Astfel, de la 60 de lei pe Mwgawatt oră, acesta a crescut la 72 de lei, cât era pe piaţa liberă. Furnizorii spun că la iarnă am putea resimţi o scumpire a metanului de peste 15 procente, dar autorităţile din domeniu au încercat să liniştească consumatorii. Promit că eventualele scumpiri vor fi eşalonate pe mai multe luni, pentru ca efectul perceput să nu fie prea mare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Ylva Johansson face declaratii
Comisarul european pentru Afaceri Interne, despre admiterea Românei în Schengen terestru: Sper să se întâmple...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...