Premierul Florin Cîțu, aflat la Kiev pentru a participa la summitul de lansare al „Platformei Crimeea”, a avut o întâlnire, pe care o caracterizează drept „foarte bună”, cu secretarul pentru energie al SUA, Jennifer Granholm.
„Printre altele, am discutat cu Jennifer Granholm despre parteneriatul cu SUA pentru proiectele nucleare și despre angajamentul României în privința cooperării pe zona de energie”, a anunțat Florin Cîțu pe Facebook.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
În luna iunie, Parlamentul României a adoptat în regim de urgență ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România.
Acordul interguvernamental a fost semnat la București, la 9 decembrie 2020, și la Upper Marlboro, la 4 decembrie 2020.
Astfel, americanii se vor implica în construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și în recondiționarea unității 1. Este un proiect în valoare de opt miliarde de dolari coordonat de una dintre cele mai mari firme de construcții din Statele Unite. Vor participa și companii din țara noastră, dar și din Franța și Canada, tehnologia folosită fiind CANDU 6.
Acordul va rămâne în vigoare pentru o perioadă de 30 de ani și va fi extins automat cu perioade succesive de 5 ani, dacă una dintre părți solicită acest lucru.
Colaborarea cu americanii la Cernavodă o înlocuiește pe cea cu chinezii, stabilită de Victor Ponta.
Acordul interguvernamental dintre SUA și România în domeniul nuclear civil a primit în prealabil și acordul Comisiei Europene, în noiembrie anul trecut.