De ce s-au oprit importurile de gaz ale României

Data actualizării: Data publicării:
gazoduct
Miniştrii europeni ai Energiei au ajuns la un acord cu privire la plafonarea preţului gazelor naturale. Foto: Profimedia Images

Importurile de gaze ale României au scăzut drastic joi, arată datele operatorului rețelei naționale de transport a gazelor Transgaz. Este o premieră a ultimelor luni și deși situația nu este gravă în acest moment, pot apărea probleme în perioada următoare, pentru că va scădea volumul de gaze înmagazinate pentru iarnă. Totodată, la noi, centralele pe gaz sunt a treia sursă de energie electrică, deci va fi afectat, inevitabil, și acest sector.

Datele operatorului rețelei naționale de transport a gazelor Transgaz arătau o reducere masivă a importurilor de gaze, tindeau chiar spre zero joi dimineață. În România intră în mod uzual în jur de 4,5- 5 milioane de metri cubi de gaze din import, aproape exclusiv rusești, pentru nevoile pieței interne.

Dimineață, importurile României erau ca și inexistente. Joi după-amiază, în jurul orei 17:00 cantitatea era de circa 1,9 milioane de metri cubi, însă și-așa este o cantitate extrem de redusă comparativ cu importurile din ultimele luni.

Intrările de gaze prin interconectoarele din sud, din Bulgaria, erau de 6,1 milioane de metri cubi. Cea mai mare parte era reprezentată, însă, de tranzitul spre Ungaria, care se ridica la 4,2 milioane de metri cubi.

Ce spun specialiștii

De câteva luni, România importă consistent pentru a înmagazina în depozite, conform planului general stabilit la nivelul Uniunii Europene. Odată cu situația neașteptată apărută joi, a apărut evident întrebarea dacă nu cumva România a fost blocată de Rusia la livrări, așa cum a fost cazul altor țări. Nu este exclus să se fi întâmplat asta, dar în același timp nu este nici cert. Pot fi mai multe motive, unele care țin de piață, de preț sau de rețeaua de transport.

„Este o problemă cu furnizarea de gaze către România, nu știm dacă este o decizie a Gazprom, nu știm dacă este o decizie a firmei care livrează gaze pe piața românească, nu știm dacă este cumva vreo defecțiune în sistemul bulgar prin care gazele intră în România. Pot fi mai multe cauze, inclusiv o cauză legată de preț. Noi nu avem contracte de furnizare pe import pe termen lung cu Gazprom, pentru că importurile românești, mai ales vara, sunt foarte mici, iar cantitățile și rezervările pe capacitatea de pe conductele de import se fac mai ales de la o zi la alta. Prețul de pe piața românească al gazelor este undeva cu 30-40 de euro sub prețul de pe piețele europene, chiar din Europa Centrală, de la Viena. Este posibil ca furnizorul de gaz rusesc care alimenta clienții din România să fi judecat în termeni de rentabilitate și să fi zis că nu vinde azi gaze în România, le vinde în altă parte, pentru că prețul e mai mare acolo”, a explicat la Digi24 Mihai Nicuț, jurnalist specializat în probleme de energie.

De cealaltă parte, directorul Transgaz Ion Sterian dă asigurări că nu este o situație de criză.

„Sunt nominalizate de către furnizori azi mai puțin față de zilele precedente, cu vreo 3 milioane de metri cubi de gaze mai puțin. Producția internă a României, după ce termină revizia cei de la Petrom cu zăcământul off-shore de la Petromar, la sfârșitul lunii, se va stabiliza undeva la 25,5 - 26 milioane de metri cubi. Dacă avem o producție internă de 26 milioane, cu extrasul din înmagazinare 32 de milioane, ajungem undeva la 57-58 milioane de metri cubi. Acestea au fost vârfurile de consum iarna trecută în România”, a declarat pentru Digi24 Ion Sterian.

Și Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei susține că România respectă graficul privind înmagazinarea de gaze.

„Există foarte multe incertitudini în piețele de gaze și de energie electrică în Europa, dar se fac diverse planuri tocmai în acest scop, se fac niște pregătiri în perioada rece, atât în privința gazelor naturale, cât și în privința energiei electrice tocmai pentru a evita orice situație neplăcută de a fi nevoiți să decuplăm vreun consumator. Cu siguranță și la nivelul României se lucrează și la Ministerul Energiei la un asemenea plan. Suntem în grafic în ceea ce privește inmaganizarea de gaze naturale, depozitele sunt umplute deja în proporție de peste 60 la sută și avem premise ca până la începutul sezonului rece, 1 noiembrie. să depășim chiar 90 la sută grad de umplere”, a declarat pentru Digi24 Zoltan Nagy Bege, vicepreședintele ANRE.

Potrivit reglementărilor din sectorul energetic, în cazul în care cantitatea de gaz este insuficientă, primii care vor fi deconectați sunt consumatorii industriali.

Contextul scăderii importurilor de gaze

Scăderea cantităților obișnuite de importuri de gaze a apărut încă de la începutul săptămânii, însă mai lent, fără modificările radicale vizibile joi. Totul, vine într-o perioadă în care prețurile europene sunt extrem de ridicate.

Producția internă a României acoperă consumul curent și mai asigură o parte semnficativă din înmagazinarea pentru iarnă. În ultima perioadă, România introducea în depozite 16-17 milioane de metri cubi, în unele zile și peste acest nivel. Joi, înmagazinarea era de circa 10,5 milioane de metri cubi.

Nivelul de încărcare a depozitelor a ajuns acum la 67%, extrem de bun pentru perioada curentă, în condițiile în care ținta pentru începutul lui noiembrie este un grad de umplere de 80%. România și a impus o cotă mai redusă decât cea stabilită la nivel european pentru că are o producție internă mare, dar în condițiile actuale se poate ajunge chiar și la 90%, după cum a arătat vicepreședintele ANRE.  

Cu un grad ridicat de umplere a depozitelor și un program care se mai întinde pe două luni și jumătate, este posibil ca țintele să fie atinse cu un  import mai redus și aceasta poate fi o explicație pentru  situația actuală.

În mod normal, România nu scapă de importuri. În anii trecuți acestea erau necesare în nopțile geroase, atunci când producția și extracția din depozite nu acoperă consumul. Oamenii din domeniu spun însă că în acest an situația este diferită. Petrom ar urma să extragă mai mult dintr-un zăcământ al său, iar modernizarea echipamentelor din depozite va permite scoaterea unei cantități mai mari.  

Pe de altă parte, trebuie ținut cont că anul trecut nu am avut o iarnă grea. Consumul poate fi mai mare, dacă vor fi temperaturi mult mai reduse.

În cazuri de urgență, există proceduri clare de deconectare a consumatorilor industriali de la rețea pentru a asigura consumul casnic de gaze.

România importă gaze din Rusia prin Turkstream. Alimentarea alternativă și deschiderea către gaze lichefiate sau cantități mari provenite din Azerbaidjan depinde de Bulgaria. Însă veștile nu sunt bune. Interconectorul cu Grecia nu va fi cel mai probabil complet funcțional în octombrie, ultimul termen stabilit, după multe alte întârzieri.

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...