BUSINESS CLUB. Ce pățești când tot amâni: În mai puțin de o lună, va ploua cu amenzi zilnice din cauza Ordonanței 114

Data publicării:
euro bancnote teancuri bani crop getty
FOTO: Getty Images

Comisia Europeană cere un calendar rapid, de doar un an şi jumătate, pentru liberalizarea preţurilor la energie, preţuri care odată cu ordonanţa Vâlcov-Teodorovici, tocmai ce au fost aduse înapoi la o reglementare artificială. În lipsa acestui calendar pentru liberalizarea prețurilor, va ploua cu amenzi, zilnice, în mai puţin de o lună chiar.

Ajungem iarăşi în situaţia ingrată în care intervine Bruxellesul să ne facă ordine în casă. România este somată să revină la liberalizarea pieţei gazelor, anulată de ordonanţa Vâlcov- Teodrovici. Și nu merge cu zăhărelul. Comisia Europeană cere un calendar de dereglementare a preţului gazelor pe 18 luni. Problema trebuie rezolvată rapid.

În iulie, Comisia a emis un aviz motivat, iar România are termen 26 septembrie pentru a modifica legislaţia. Altfel, dosarul va merge la Curtea Europeană de Justiţie, iar România riscă să plătească amenzi începând cu data de 27 septembrie. Adică în mai puţin de o lună.

Sunt două termene foarte strânse: cel în care trebuie făcut calendarul şi al doilea, cel de liberalizare - un an şi jumătate pentru a ajunge la preţuri de piaţă. Desigur, există varianta amenzilor, dar înseamnă bani daţi degeaba.

Ce a adus Ordonanța 114

Procedura de infringement împotriva României e pornită de mult timp, din cauza barierelor administrative la export, dar a fost accentuată de intervenţia cu bocancii a guvernului în piaţă prin Ordonanţa 114 şi prin cea care apoi a corectat-o. Statul a revenit în totalitate la preţuri reglementate şi a impus producătorilor interni un preţ maximal de vânzare către consumatorii casnici şi firmele care asigură agent termic în oraşe de 68 de lei pe MW. Preţul este plafonat până în primăvara lui 2022, deci dincolo de termenul permis de Comisia Europeană.

În sine, a fost creat un haos. Obligaţi să dea la un preţ impus pe piaţa reglementată, producătorii au preferat să înmagazineze mare parte din producţie în ideea de a vinde la iarnă. Pe piaţa liberă, acolo de unde se alimentează consumatorii industriali, preţurile au urcat mult peste media din regiune şi în acelaşi timp am avut creşteri uriaşe ale importurilor de la ruşi.

De peste tot vin semnale că ceea ce au gândit Vâlcov şi Teodorovici pentru piaţa gazelor, ca o formă de protecţie socială, din raţiuni pur electorale, nu a adus decât rele. Dar PSD nu pare să accepte dezastrul făcut. În sesiunea extraordinară a Camerei Deputaţilor din această săptămână a figurat şi modificarea acelei ordonaţe, dar orice decizie a fost amânată. În Comisia de industrii s-a eliminat plafonarea preţului din producţia internă şi reglementarea preţurilor la energie şi gaze. Dar mai departe, Comisia pentru buget-finanţe a amânat întocmirea unui raport pentru a se ajunge la vot în plen.

Majorări de prețuri și scumpiri în cascadă

Avertismentul de la Comisie este cât se poate de serios. De fapt nu mai e avertisment, e deja promisiune.

Nu prea e loc de întors şi Ordonanţa 114 şi cea care a corectat-o, ordonanța 19, trebuie modificate. Este însă un lucru dur acolo. Comisia Europeană a sugerat un calendar de liberalizare pe 18 luni, aşa cum am spus, dar trebuie să ne repetăm, pentru că ar presupune ca într-un interval scurt să se producă mai multe majorări pentru a ajunge la un nivel al preţului de piaţă. Ar presupune scumpiri în cascadă, care pot să bulverseze mult.

Dar acesta este riscul major atunci când avem măsuri administrative împotriva pieţei sau când majorări necesare, dictate de cerere şi ofertă, sunt amânate. Asta a fost o boală romnească. Vă aduceţi aminte cum în toamna lui 2017, când era necesară o realiniere a preţului, dar s-au stârnit politicienii, şi atunci a fost amânată! Doar câteva luni, pentru că a venit una mare de tot, în ianuarie 2018, care a generat un şoc.

Preţurile externe acum nu sunt totuşi sus, sunt pe la 80 şi ceva de lei pe megawatt, deci nu deaprte tare de acel plafonat 68 de lei. Dar sunt tarife de vară, iarna se scumpeşte. Se duc bine peste sută, poate peste 120, aşa cum a fost iarna trecută. Şi în atare condiţii, consumatorul va fi afectat. În principal, pentru că e un calendar strâns. Dar aşa păţeşti când tot amâni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Cher dezvăluie că Tina Turner i-a cerut ajutorul pentru a-l părăsi pe Ike Turner, soțul ei abuziv: "Avea o...
Film Now
Tom Holland o caută periodic pe Zendaya pe Google: „Așa mă asigur că suntem bine”
Adevarul
Dacii au construit cel mai rezistent drum pavat din România. Cât va costa restaurarea lui, după două mii de...
Newsweek
ADEVERINȚA care asigură o creștere de pensie la Mica Recalculare. Ce venituri nepermanente contează?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”