Bursa Română de Mărfuri (BRM) vrea să dea statul român în judecată la Curtea Europeană de Justiţie, dacă Parlamentul nu va modifica legea în aşa fel să-i permită să tranzacţioneze energie electrică en gros, operatorul OPCOM, controlat de stat, având monopol pe această piaţă, a declarat marţi pentru News.ro preşedintele Bursei Române de Mărfuri (BRM), Septimiu Stoica.
În prezent, potrivit legii, doar OPCOM - Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi de Gaze Naturale din România, o filială a Transelecrica -poate tranzacţiona energie electrică en gros, astfel că producătorii de energie pot vinde doar pe această platformă.
BRM operează doar pe piaţa en detail de energie electrică.
„Am sesizat şi vom sesiza în continuare atât Guvernul României, Parlamentul României, preşedinţia României, discutăm cu cei care operează în sistem, cu furnizorii, cu producătorii, încercăm să vedem şi părerile lor, şi toate aceste converg spre faptul că util ar fi să existe o concurenţă deschisă în acest domeniu şi până la urmă cel care a legiferat într-un fel are posibilitatea să-şi modifice legiferarea”, a spus Stoica, pentru News.ro.
Întrebat ce va face BRM dacă Parlamentul nu face modificarea solicitată, Stoica spune că BRM va acţiona statul în judecată la forurile europene de justiţie.
„Parlamentul are marea facultatea de a putea să-şi îndrepte eventualele greşeli (...) E un proces care ţine în timp. Dar să vedem dacă în ultimile luni ale actualei legislaturi se întâmplă ceva. Dacă actualul Parlament nu schimbă legea vom vorbi şi cu viitorul Parlament”, a afirmat şeful BRM, menţionând că, dacă nu se schimbă nimic, atunci BRM îşi va căuta dreptatea la Curtea Europeană de Justiţie.
Reprezentanţii BRM spun că nu găsesc o explicaţie raţională pentru această opţiune a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), de a acorda numai OPCOM dreptul de a tranzacţiona energie electrică en gros.
De altfel, BRM are deja pe rol un proces cu ANRE tocmai din acest motiv şi aşteaptă să vadă cum se va soluţiona acesta.
„Avem deja un proces pe rol, sunt căi de atac care nu au fost epuizate”, a precizat Stoica.
El a indicat că aşteaptă modificări legislative pentru a elimina monopolul asupra pieţei de energie electrică.
„Noi am cerut în mod repetat modificarea acestei legi şi acum au înţeles – pentru că sunt mai mulţi operatori nemulţumiţi de modul cum arată legea – se vorbeşte insistent despre o modificare a legii. Noi ne pledăm propria cauză în continuare şi în instanţe. Dar încercăm să convingem şi decidenţii din România că nu este decât în favoarea dezvoltării unei activităţi economice să existe concurenţă”, a menţionat Stoica.
BRM a semnat marţi un parteneriat cu casa de compensare Keler CCP prin care bursa va oferi, din 2017, servicii de compensare financiară şi decontare jucătorilor care tranzacţionează pe bursa gazelor naturale, devenind singurul actor bursier care va furniza astfel de servicii pe piaţa din România.
Bursa Română de Mărfuri este o companie privată înfiinţată în noiembrie 1992, prima şedinţă de tranzacţionare având loc pe 10 decembrie 1992.
BRM, care are o reţea teritorială cu 15 terminale, a dezvoltat mai multe tipuri de pieţe de tranzacţionare, activitatea principală fiind axată pe piaţa la disponibil şi piaţa licitaţiilor.