Ungaria ar vrea să oprească la graniţă gazele româneşti din Marea Neagră. Anunţul făcut azi de Budapesta

Data actualizării: Data publicării:
tevi transport gaze transgaz 13 11 2015

Construcția gazoductului BRUA (coridorul de transport Bulgaria-România-Ungaria-Austria - n.r.) , care urma să conecteze sistemele de transport de gaze naturale ale României, Bulgariei, Ungariei și Austriei, ar putea fi bocată după ce autoritățile ungare au anunțat astăzi că Austria ar putea fi exclusă din proiect, potrivit icis.com, citat de profit.ro.

În proiectul actual, BRUA prevede construcția pe teritoriul României a unei noi conducte de gaz, cu o lungime de aproximativ 479 kilometri, și trei noi stații de comprimare, la Jupa, Bibești și Podișor.

Gazoductul ar urma o capacitate inițială de 1,75 miliarde metri cubi pe an, majorată ulterior la 4,4 miliarde metri cubi pe an (BRUA faza 2).

Totuși, operatorul ungar de transport de gaze FGSZ a anunțat astăzi, potrivit icis.com, că gazoductul se va opri în Ungaria.

FGSZ afirmă că singura secțiune "viabilă" a gazoductului este interconectorul existent Ungaria-România, care poate fi extins la 5,26 miliarde metri cubi pe an, de la o capacitate de 4,4 miliarde de metri cubi.

FGSZ a adaugat că a contactat operatorul român Transgaz cu privire la alocarea capacităților. ANRE nu a exprimat încă un punct de vedere.

Efectele pe care le-ar putea avea o astfel de decizie

Dacă gazoductul nu va mai ajunge însă în Austria, companii ca ExxoMobil sau OMV, care mizează pe exportarea gazelor din Marea Neagră, ar putea fi excluse de pe lista exportatorilor din regiune.

Pe de altă parte, compania rusă Gazprom ar putea folosi infrastructura existentă pentru a vinde gaze rusești în regiune.

Transgaz a semnat miercuri Memorandumul pentru coridorul vertical de transport gaze naturale nord-sud

"Transportatorii de gaze naturale Transgaz (România), DESFA (Grecia), Bulgartransgaz (Bulgaria), FGSZ (Ungaria) şi compania ICGB, responsabilă cu interconectarea Grecia - Bulgaria au semnat Memorandumul de Înţelegere privind Coridorul Vertical de transport, pe direcţia Nord-Sud.

Documentul defineşte intenţia semnatarilor de a coopera pentru transportul gazelor naturale din Grecia, via Bulgaria-România-Ungaria, înspre piaţa UE, cu asigurarea posibilităţilor tehnice de reversibilitate, pentru diversificarea rutelor şi surselor de aprovizionare ale statelor Uniunii", a anunţat Ministerul Economiei.

Scopul noului coridor transfrontalier şi efectele pentru România

Realizarea noului coridor transfrontalier va spori securitatea energetică a României, prin facilitarea accesului la surse și trasee diversificate de aprovizionare și interconectarea cu piața energetică regională și europeană a gazelor naturale.

Proiectul deschide oportunități de implicare a furnizorilor de echipamente și servicii energetice din România și din restul Europei. Un alt efect economic pozitiv este generarea de locuri de muncă, la lucrările de execuție și exploatare de pe teritoriul României. În perspectivă, noua infrastructură poate fi conectată la posibilele noi surse de gaze naturale din Marea Neagră.

Istoria unui proiect strategic

Conceptul Coridorului Vertical de transport gaze naturale, pe axa Nord-Sud, s-a conturat la Bruxelles în decembrie 2014, în contextul preocupării UE pentru livrări sigure de energie la prețuri competitive, asigurarea interconectării mai bune între rețelele de transport și diversificarea rutelor și surselor de aprovizionare ale Uniunii, prin Coridorul Sudic.

Obiectivele Uniunii Energetice prevăd ca toate țările din Europa Centrală și de Sud-Est să aibă acces la cel puțin trei surse diferite de aprovizionare cu energie, în viitor.

În acest context, Transgaz a semnat cu Comisia Europeană (9 septembrie 2016) Acordul de Finanțare a coridorului de transport Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA), finanțat în faza I cu 179,32 mil. euro, fonduri nerambursabile.

Ca proiect strategic, BRUA plasează România în centrul ecuației energetice regionale, prin

valorificarea resurselor proprii și prin rolul activ în redistribuirea, spre piața europeană, a resurselor energetice transportate dinspre zonele Mării Caspice, Orientului Mijlociu și Mediteranei de Est.

SNTGN Transgaz SA Mediaș, companie aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, este operatorul tehnic al Sistemului Național de Transport (SNT) gaze naturale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...