Autorităţile spun că la iarnă nu vom avea probleme cu stocurile de energie şi nici nu vor fi scumpiri la electricitate sau gaze naturale. Companiile din domeniu au însă costuri mai mari şi vând energie mai scump. Aşa că nu e exclus ca promisiunile autorităţilor să fie doar o amânare a veştilor proaste pe care le-am putea primi la începutul anului viitor.
Stocurile de gaze ne ajung să trecem iarna, iar depozitele de cărbune sunt pline, dau asigurări autorităţile, care spun că scumpirea cu 6 procente a gazelor naturale anunţată pentru 1 octombrie a fost amânată, iar la electricitate nu vor fi majorări în perioada următoare. Mesajele optimiste pălesc însă în aşteptarea unei ierni geroase.
„Dacă lucrurile se vor întâmpla în această direcţie, Doamne ajută! Consumatorul va fi fericit!”, spune Dumitru Chiriţă, preşedintele ANRE.
Cifrele oficiale arată că scumpirile sunt blocate momentan de autorităţi.
Reporter: La 1 aprilie, atunci când s-a liberalizat piaţa, pentru consumatorii casnici era un preţ de 60 de lei per Megawatt oră. Acum cât este?
Vasile Ciolpan, director comercial Romgaz: Undeva pe la 72, dacă vorbim de un an de zile. Dacă vorbim pentru aceeaşi categorie, componenta de iarnă este 72 plus tarifele de înmagazinare.
În acest timp, cei mai mari producători de energie electrică se plâng şi ei de costuri mai mari, care ar trebui trecute în facturile consumatorilor finali.
„O să vedeţi că numai anul acesta avem creştere, numai din obligativitatea de mediu, de 150-180 milioane de lei în plus. Din păcate de asta avem această creştere care ne dă voie să găsim nişte bănuţi acolo să facem retehnologizări”, spune Sorin Boza, preşedintele CE Oltenia.
Complexul energetic Oltenia a vândut deja energia pentru anul viitor la 225 de lei pentru fiecare Megawatt oră, o majorare de 10% faţă de preţul mediu obţinut anul acesta. Şi Hidroelectrica a încasat anul acesta cu 20 de lei per Megawatt oră mai mult decât anul trecut, ceea ce justifică preţurile mari de pe bursă, în 2017.
„Preţul pe care îl vedeam acum 3, 4, 5 ani de zile nu era un preţ real. În momentul în care investeşti, recuperarea investiţiei trebuie să se facă din preţul la energie”, spune Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica.
În acest moment, lacurile de acumulare sunt umplute la 55% din capacitate, faţă de 60% anul trecut. Complexul energetic Oltenia are stocuri de 1,6 milioane de tone de cărbune pentru iarna aceasta.