Autorităţile aşteaptă iarna cu „Doamne-ajută!”

Data publicării:
tevi transport gaze transgaz 13 11 2015

Autorităţile spun că la iarnă nu vom avea probleme cu stocurile de energie şi nici nu vor fi scumpiri la electricitate sau gaze naturale. Companiile din domeniu au însă costuri mai mari şi vând energie mai scump. Aşa că nu e exclus ca promisiunile autorităţilor să fie doar o amânare a veştilor proaste pe care le-am putea primi la începutul anului viitor.

Stocurile de gaze ne ajung să trecem iarna, iar depozitele de cărbune sunt pline, dau asigurări autorităţile, care spun că scumpirea cu 6 procente a gazelor naturale anunţată pentru 1 octombrie a fost amânată, iar la electricitate nu vor fi majorări în perioada următoare. Mesajele optimiste pălesc însă în aşteptarea unei ierni geroase.

„Dacă lucrurile se vor întâmpla în această direcţie, Doamne ajută! Consumatorul va fi fericit!”, spune Dumitru Chiriţă, preşedintele ANRE.

Cifrele oficiale arată că scumpirile sunt blocate momentan de autorităţi.

Reporter: La 1 aprilie, atunci când s-a liberalizat piaţa, pentru consumatorii casnici era un preţ de 60 de lei per Megawatt oră. Acum cât este?

Vasile Ciolpan, director comercial Romgaz: Undeva pe la 72, dacă vorbim de un an de zile. Dacă vorbim pentru aceeaşi categorie, componenta de iarnă este 72 plus tarifele de înmagazinare.

În acest timp, cei mai mari producători de energie electrică se plâng şi ei de costuri mai mari, care ar trebui trecute în facturile consumatorilor finali.

„O să vedeţi că numai anul acesta avem creştere, numai din obligativitatea de mediu, de 150-180 milioane de lei în plus. Din păcate de asta avem această creştere care ne dă voie să găsim nişte bănuţi acolo să facem retehnologizări”, spune Sorin Boza, preşedintele CE Oltenia.

Complexul energetic Oltenia a vândut deja energia pentru anul viitor la 225 de lei pentru fiecare Megawatt oră, o majorare de 10% faţă de preţul mediu obţinut anul acesta. Şi Hidroelectrica a încasat anul acesta cu 20 de lei per Megawatt oră mai mult decât anul trecut, ceea ce justifică preţurile mari de pe bursă, în 2017.

„Preţul pe care îl vedeam acum 3, 4, 5 ani de zile nu era un preţ real. În momentul în care investeşti, recuperarea investiţiei trebuie să se facă din preţul la energie”, spune Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica.

În acest moment, lacurile de acumulare sunt umplute la 55% din capacitate, faţă de 60% anul trecut. Complexul energetic Oltenia are stocuri de 1,6 milioane de tone de cărbune pentru iarna aceasta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...