Trump a impus taxe vamale de 25% pentru importurile de mașini. Șoc pe piața auto, pierderi pe burse. Cum a reacționat UE

Data actualizării: Data publicării:
Președintele american Donald Trump.
Președintele american Donald Trump. Foto: Profimedia Images

Donald Trump a anunțat miercuri că va impune taxe vamale de 25% pentru „toate mașinile care nu sunt fabricate în Statele Unite”, informează AFP, preluată de Agerpres. Acţiunile europene au închis în scădere miercuri, sectorul auto fiind puternic afectat după ce a apărut perspectiva unor noi tarife vamale din partea SUA, potrivit CNBC. Bătrânul continent a reacționat, prin vocea președintelui Comisiei Euroopene, Ursula von der Leyen, care a declarat că Uniunea Europeană regretă "profund" decizia Statelor Unite de a impune tarife de 25% asupra importurilor sale de automobile.

Americanii ar putea plăti între 5.000 și 10.000 de dolari în plus pentru vehiculele în cauză, care reprezintă jumătate din totalul vânzărilor din țară, scrie Le Monde.

Noile tarife vor intra în vigoare începând din 2 aprilie, a menționat liderul de la Casa Albă.

„Vom face să plătească țările care fac afaceri în țara noastră și ne iau bogăția. Ceea ce vom face este să impunem taxe vamale de 25% pentru toate mașinile care nu sunt fabricate în Statele Unite. Dacă sunt fabricate în Statele Unite, nu va exista absolut niciun tarif vamal”, a declarat Trump.

„Aceasta se adaugă taxelor vamale existente pentru aceste mărfuri”, a precizat un consilier prezidențial.

Aceste noi taxe vamale asupra mașinilor vor fi „permanente”, a mai spus președintele american, dar a asigurat că viitoarele sale tarife vamale așa-zis „reciproce” vor fi „foarte blânde”.

Producătorii auto din SUA și din lume, șocați de anunțul de miercuri

Producătorii auto din SUA şi rivalii lor globali "au fost şocaţi" de anunţul de miercuri al preşedintelui Donald Trump privind impunerea de taxe vamale suplimentare de 25% pentru "toate maşinile şi componentele auto care nu sunt fabricate în Statele Unit", începând de la 2 aprilie, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Dacă aceste taxe vor fi menţinute o perioadă îndelungată de timp, ar putea adăuga mii de dolari la costul mediu al achiziţionării unui vehicul în SUA şi va afecta producţia auto în America de Nord, pe fondul interconectării operaţiunilor de producţie dezvoltate în ultimele trei decenii de producătorii auto în Canada, Mexic şi Statele Unite.

Aproape jumătate dintre toate maşinile vândute anul trecut în SUA au fost importate, arată o analiză a firmei de cercetare de piaţă GlobalData.

După anunţarea taxelor vamale suplimentare, acţiunile General Motors şi Ford au scăzut cu 8% şi, respectiv, cu 4,5%, iar acţiunile tranzacţionate în SUA ale Stellantis, firma mamă a Chrysler, înregistrau un declin de aproximativ 4,5%. În Asia, titlurile Toyota Motor, Honda Motor şi Hyundai Motor înregistrau scăderi între 3% şi 4%.

Au scăzut și acțiunile Tesla

Acţiunile Tesla, care produce local toate maşinile vândute în SUA dar importă unele componentele auto, înregistrau un declin de 1,3%.

Într-o postare pe platforma X, şeful producătorului american de vehicule electrice, Elon Musk, a spus că taxe vamale suplimentare vor afecta şi Tesla.

"Va fi afectat preţul componentelor auto din maşinile Tesla care sunt importate din alte ţări. Impactul asupra costurilor nu este de neglijat", susţine Musk.

Costuri de producție majorate

Taxele vamale suplimentare şi ameninţările cu impunerea lor au sporit incertitudinile în rândul companiilor şi au provocat turbulenţe pe pieţele bursiere globale, de când Trump a revenit la Casa Albă, în ianuarie. Miercuri, Trump a reafirmat că se aşteaptă ca taxele vamale suplimentare din domeniul auto să-i determine pe producătorii auto să majoreze investiţiile în SUA, în loc de Canada sau Mexic.

Autos Drive America, grupul care-i reprezintă pe marii producători auto, cum ar fi Honda, Hyundai, Toyota şi Volkswagen, a precizat că "taxele vamale suplimentare anunţate miercuri vor majora costurile de producţie şi vânzare a maşinilor în Statele Unite, ducând în cele din urmă la preţuri mai ridicate, la opţiuni mai reduse pentru consumatori şi la mai puţine locuri de muncă în industria americană".

"Companiile care au investit miliarde de dolari în fabricile din Canada şi Mexic se vor confrunta probabil cu scăderi semnificative ale profiturilor în următoarele trimestre, dacă nu în următorii ani", a apreciat Sam Fiorani, analist la AutoForecast Solutions.  

Reacția burselor

Acţiunile europene au închis în scădere miercuri, sectorul auto fiind puternic afectat după ce a apărut perspectiva unor noi tarife vamale din partea SUA,transmite CNBC, preluat de News.ro.

Indicele pan-european Stoxx 600 a scăzut cu 0,7%, în timp ce sectorul auto a pierdut 2,6%, extinzând pierderile.

Totuşi, bursele britanice au contrazis tendinţa regională: FTSE 100 a urcat cu 0,3%, iar FTSE 250 a crescut cu 0,28%.

Între timp, costurile de împrumut ale Marii Britanii au scăzut, în contextul unui val de date economice şi anunţuri fiscale primite pozitiv de pieţe. Randamentele obligaţiunilor guvernamentale britanice pe 2 şi 10 ani au scăzut cu aproximativ 3 puncte de bază până la ora 16:45 (Londra).

Ziua a început cu publicarea inflaţiei din Regatul Unit, care a arătat o încetinire neaşteptată a creşterii preţurilor, până la 2,8% în februarie. Datele au alimentat speranţele privind o traiectorie mai clară de reducere a dobânzilor din partea Băncii Angliei, ceea ce a dus la deprecierea lirei în raport cu dolarul american şi euro.

Uniunea Europeană „regretă profund”

Uniunea Europeană regretă "profund" decizia Statelor Unite de a impune tarife de 25% asupra importurilor sale de automobile, a declarat miercuri seară preşedintele Comisiei Europene, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

"Regret profund decizia SUA", a afirmat Von der Leyen, adăugând că UE va "continua să caute soluţii negociate" cu Statele Unite.

Ursula von der Leyen a declarat că UE va "evalua acest anunţ", în acelaşi timp cu celelalte măsuri preconizate de Washington în zilele următoare.

"Aşa cum am spus deja, tarifele sunt taxe, rele pentru întreprinderi şi mai rele pentru consumatori, atât în Statele Unite, cât şi în Uniunea Europeană", a adăugat ea.

Joi, Comisia Europeană a anunţat că va amâna cu două săptămâni, până la jumătatea lunii aprilie, intrarea în vigoare a contramăsurilor sale care vizează produsele americane ca răspuns la tarifele vamale de 25% impuse de Donald Trump pentru oţel şi aluminiu, pentru a acorda mai mult timp pentru găsirea unei soluţii negociate.

Comisarul european pentru comerţ, Maros Sefcovic, s-a deplasat marţi la Washington pentru a continua dialogul, dar fără rezultate tangibile, în ciuda "discuţiilor substanţiale". "Munca grea continuă", a declarat el marţi seara pe X.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se redeschide o mină legendară din România. Mineralul extras de aici este rar și foarte căutat în lume
Digi FM
Ce îl enervează pe Smiley la Gina Pistol: „Nu suport”. Cei doi s-au căsătorit în urmă cu doi ani
Pro FM
O discuție „picantă”. Lady Gaga abia și-a putut stăpâni lacrimile la „Hot Ones”. Când a fost tentată să...
Film Now
Jennifer Coolidge recunoaște că obsesia pentru bărbații „indisponibili” i-a afectat cariera: „Am mari...
Adevarul
O mină în ruină din România va fi repornită cu 200 de milioane euro. Din interior se extrage un mineral rar...
Newsweek
Ce se întâmplă dacă la Mica Recalculare iei pensie mai mică decât cea de azi? Pierd pensionarii bani
Digi FM
Secretul pe care Dan Negru l-a ascuns timp de 30 de ani. Ce a făcut în anii ’90 prezentatorul de televiziune
Digi World
Vegetarienii, risc mai scăzut de a dezvolta diabet și unele tipuri de cancer. Care sunt, însă, pericolele...
Digi Animal World
Animal misterios surprins în Florida. Cum apare creatura pe camerele de supraveghere
Film Now
Helen Mirren îl șochează pe Harrison Ford cu o mărturisire total neașteptată: Ei bine, situația a devenit și...
UTV
Megan Fox a devenit mamă pentru a patra oară! Actrița și Machine Gun Kelly, părinți în mijlocul unui scandal