ANRE acuză ministrul Energiei de manipularea pieței

Data publicării:
florin-tobescu-anre

Declarațiile ministrului Energiei, Toma Petcu, privind funcționarea pieței reprezintă manipulare, iar politizarea ANRE va atrage cu siguranță o procedură de infringement asupra României din partea Comisiei Europene, spun oficiali ai Agenției de Reglementare în Energie. Declarațiile aparțin lui Florin Tobescu (foto), șef serviciu în cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), în cadrul conferinței "Energia în priză".

Sursa foto: profit.ro

Anterior ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat în aceeași conferință că o comisie parlamentară analizează posibilitatea de a transfera în subordinea Guvernului o parte din activitatea ANRE, potrivit Agerpres.ro.

"În 2007 ne-am asumat calitatea de membri ai UE, am acceptat aceste reguli pe care totuși dorim să le schimbăm. Nu putem să spunem — îmi pare rău că domnul ministrul nu mai este aici, dar probabil i se va aduce la cunoștință — că dorim ca ANRE, acest arbitru al pieței de energie, să fie în subordinea Guvernului sau al altei entități de natură politică. Înseamnă să ne întoarcem la anii 1990. După anii 1990, s-a considerat că rolul acelui minister-mamut să fie diminuat, că fie create autorități independente, iar coordonarea politică a ANRE ar însemna un uriaș pas înapoi care ar aduce clar un infringement din partea Uniunii Europene. Acest arbitru nu poate să fie supus niciunui partid politic, atât în fapt, cât și în teorie", a spus oficialul ANRE.

Potrivit acestuia, noul pachet legislativ european, așa-numitul pachet de iarnă, prevede chiar și mai mult decât atât în ceea ce privește independența autorităților de reglementare, mergând până la prelungirea mandatelor conducătorilor autorităților de reglementare.

"În acest moment avem toate șansele ca primul mandat din istoria reglementatorului să fie dus la sfârșit (în această toamnă expiră mandatul de cinci ani al actualului președintele al ANRE, Niculae Havrileț — n.r.), pentru că, până acum, începând din anii 2000, șefi instituției erau mereu schimbați pe criterii politice și fără prea multe comentarii", a subliniat Tobescu.

Reactorul 1 Cernavodă. Declarații iresponsabile

El s-a referit și la declarațiile ministrului despre funcționarea pieței și expirarea duratei de viață a reactorului 1 de la Cernavodă.

"În această situație, a declara din poziții cu responsabilitate maximă, că piața nu a funcționat sau că un reactor nu știu ce pățește tehnic sau din alte motive, reprezintă chiar o manipulare a pieței sau o tentativă de manipulare a pieței, lucru pedepsit în momentul de față de regulamentele Uniunii Europene", a mai spus Tobescu.

Reprezentantul ANRE a arătat că ar fi fost mai bine ca reglementatorul și ministerul să fi colaborat pentru a da un mandat comun reprezentanților României care de alaltăieri negociază la Bruxelles la grupul pentru energie, grup constituit la nivelul Consiliului Uniunii Europene, viitorul energetic al României în contextul noilor propuneri de directive ale Comisiei Europene privind noul model de piață.

El a criticat Guvernul și pentru faptul că nu ia măsuri pentru protecția consumatorilor vulnerabili, în contextul în care prețul energiei este pe un trend crescător atât în România, cât și la nivel european.

"Trebuie să ținem cont de evoluția noastră europeană, de interconectare a prețurilor, iar aceste prețuri ar trebui să fie sensibil apropiate cu cele de pe plan european. Nu prețurile sunt mari, ci probabil capacitatea de a suporta aceste prețuri de către consumatorul român este mică. Prin urmare, Guvernul ar trebui să amplifice instrumentele și să ia măsurile de protecție socială pentru protecția socială, în special pentru consumatorii vulnerabili", a arătat Tobescu.

Independența energetică, în scădere

El a atras atenția că gradul de independență energetică a României este în scădere.

"Gradul de independență energetică scade încontinuu, avem un loc onorabil în topul statelor europene, cu peste 80% independență energetică, dar acest grad scade treptat. Nu vom putea fructifica, de exemplu, zăcămintele de hidrocarburi din Marea Neagră dacă nu vom avea un preț corespunzător pentru acestea și o piață și o infrastructură necesară transportului către acea piață", a mai spus oficialul ANRE.

O comisie parlamentară analizează mecanismul de funcționare al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) și ar putea decide reorganizarea autorității, astfel încât unele activități să fie preluate de Guvern, a declarat, ministrul Energiei, Toma Petcu, anterior, în cadrul aceleiași conferințe.

"Analizăm mecanismul de funcționare al ANRE, să vedem unde se împiedică decizia, vizavi de activitatea ANRE, nu doar a conducerii. Din ce am vorbit cu domnul Havrileț (Niculae Havrileț, președintele ANRE — n. r.), sunt unele probleme și de legislație care nu le permit unele lucruri", a spus Petcu.

El a precizat că această comisie va analiza toată legislația secundată emisă de ANRE, pentru a verifica dacă aceasta este adaptată la cerințele europene.

"Dacă ar fi să ne uităm la acțiunile pe care ANRE le-a luat sau nu le-a luat în ultima perioadă, poate este o problemă nu neapărat de o decizie a conducerii ANRE, ci poate este vorba de blocaje în punerea în aplicare sau există anumite lacune și ar trebui să rezolvăm asta. De-asta sunt și ei (ANRE — n.r.) parteneri în această comisie", a mai arătat Petcu.

Întrebat dacă se ia în calcul transferul ANRE din nou în subordinea Guvernului, ministrul a răspuns: "Nu cred, poate unele părți, poate partea de licitație, poate partea de control. Va fi o analiză, va fi o reorganizare a ANRE. ANRE are rol de reglementare, control și supraveghere, am putea noi să preluăm unele din acest activități. Nu este o decizie foarte clară și, repet, dincolo de decizia conducerii, poate e vorba de organizare".

Petcu a precizat că reorganizarea reglementatorului se poate face prin modificarea legii de înființare a ANRE.

Potrivit Legii 160/2012, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei este o autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanțată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric și funcțional, având ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea și monitorizarea aplicării ansamblului de reglementări obligatorii la nivel național necesar funcționării sectorului și pieței energiei electrice, termice și a gazelor naturale în condiții de eficiență, concurență, transparență și protecție a consumatorilor.

Totodată, ministrul a fost întrebat dacă, în opinia sa, este oportună eliminarea articolului 23 din Legea energiei 123/2012, care prevede că toți producătorii sunt obligați să vândă energia disponibilă pe bursă, transparent și nediscriminatoriu.

"Cred că este oportună la ora actuală (eliminarea articolului 23 din Legea 123/2012 — n.r.), având în vedere evoluția pieței din ultima perioadă. Noi avem câteva propuneri de mecanisme suplimentare și cred că un lucru foarte important este cine elaborează, cine reglementează legislația secundată. Este foarte important. Fără o legislație secundară foarte clară și predictibilă este foarte greu să ai mecanismele de reglare a pieței", a precizat Petcu.

El s-a referit la situația de pe bursa de energie, unde prețurile au crescut în acest an cu peste 50% față de anul trecut.

"Vom căuta cele mai bune mecanisme pentru a sprijini consumatorii în general", a subliniat ministrul.

Potrivit datelor prezentate de Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), media aritmetică a prețurilor pe primele opt luni din 2017 a crescut cu 64% față de anul trecut pe piața spot a bursei de energie OPCOM, în condițiile în care cantitatea tranzacționată a fost doar cu 3% mai mare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Telefonul te urmărește în secret: cele 3 setări ascunse pe care trebuie să le dezactivezi de urgență pentru...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Adevărul despre conflictul dintre Liviu Teodorescu și Marius Moga: „După ce am plecat de la el, am explodat”
Film Now
Cu părul lung și blond, super șic și relaxată. Angelina Jolie, la filmările „Stitches”. Fiul ei cel mare...
Adevarul
Care sunt cele mai bogate 10 familii din lume. Trei dintre ele conduc propriile țări
Newsweek
Ministrul muncii va demisiona. Mai cresc pensiile în 2025? Indexarea și Mica Recalculare, în aer
Digi FM
Cum se simte Florin Piersic după anul greu traversat: "Sper să prind și ziua în care am să împlinesc 89 de...
Digi World
Când e solstițiul de iarnă în 2024 și de ce este cea mai lungă noapte din an
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Jerry Bruckheimer, dezvăluiri despre Bruce Willis, la peste 20 de ani de la „Armageddon”: "A fost atât de...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...