Cota anuală obligatorie de energie electrică din surse regenerabile ar urma să crească anul viitor la 12,15% din consumul final brut, de la 11,9% în 2015. Impactul în factura populaţiei va fi mai mare decât ar trebui pentru că sunt exceptaţi unii consumatori mari. Ideea este că pentru un mare combinat, gen Alro care înghite cam 8% din producţia de energie electrică a ţării, impunerea unei cote mari de energie regenerabilă este prea costisitoare pentru că presupune şi achitarea de certificate verzi care să fie acordate producătorilor. Şi atunci sarcina este transmisă mai mult către consumatorii captivi. Dacă e bine sau rău asta, e discutabil. Pentru că e pericolul asupra unor locuri de muncă... asupra unor taxe plătite statului, adică e pericol de extincție în România a unor firme care plătesc salarii.
Începând de la mijlocul anului, Guvernul a emis acorduri de exceptare pentru mai mulţi consumatori mari de energie, astfel că presiunea este transferată asupra populaţiei şi IMM-uri.
E o tranziţie. Acum, circa 3,5 lei dintr-o factură de 100 de kilowaţi înseamnă acoperirera acelor costuri pentru certificate verzi. Anul viitor va sări la 4,3 lei pentru că aşa cum se anunţă vor fi exceptaţi consumatori mari. Şi în perspectivă, cota de energie regenerabilă trebuie să crească şi este posibil ca acei consumatori mari să mai fie scutiţi.