Cu toate problemele de eficienţă şi legislaţie pe care le are sistemul energetic din România, electricitatea şi gazele naturale sunt ieftine comparativ cu alte ţări europene. România are al treilea cel mai ieftin curent electric din Uniunea Europeană, la egalitate cu Malta şi depăşită doar de ţările vecine Bulgaria şi Ungaria. Iar asta în condiţiile în care bulgarii şi ungurii au o pondere mai mică a taxelor în factură.
Însă tarifele sunt relative, arată un studiu realizat de Eurostat. Deşi pentru Europa energia electrică produsă în România este ieftină, pentru consumatorii din ţara noastră este scumpă.
Dacă este luată în calcul puterea de cumpărare, România are a cincea cea mai scumpă electricitate din Uniunea Europeană. Doar germanii, spaniolii, portughezii şi ciprioţii stau mai rău. Cazul Germaniei este unul special. Este o ţară dezvoltată, cu un nivel de trai ridicat, însă are electricitate foarte scumpă. 100 de kilowaţi costă de două ori mai mult decât în România.
Ţara noastră, în schimb, are o problemă cu nivelul de trai, care se simte şi pe piaţa gazelor livrate populaţiei. România are, de departe, cel mai ieftin gaz din Europa şi ar putea fi şi mai ieftin dacă taxele nu ar reprezenta jumătate din factură. Dependenţa de importuri a dispărut aproape în totalitate, iar depozitele strategice de gaz sunt pline.
Dar, dacă facturile sunt raportate la puterea de cumpărare, România nu este cea mai ieftină ţară. Consumatorii din Luxemburg, Letonia, Marea Britanie şi Belgia, deşi primesc facturi mai mari la gaz decât cei din România, pot să le achite mai uşor. Pe lângă nivelul de trai mai ridicat, acele ţări mai au ceva în comun. Au taxe foarte mici în factura de gaz. Ca procent, doar în Danemarca taxele au o pondere mai mare în tariful final achitat de clienţii casnici.
Raportat la puterea de cumpărare, cele mai mari facturi sunt în Portugalia, Spania, Bulgaria , Italia şi Grecia. Aceste ţări fie nu au resurse proprii de gaz, fie cumpără prea scump din Rusia.
Datele Eurostat amintesc faptul că electricitatea s-a ieftinit în a doua jumătate a anului trecut, în vreme ce gazele naturale s-au scumpit. 100 de kilowaţi de curent au costat 12 euro şi jumătate, cu aproape 3% mai puţin decât în a doua jumătate a lui 2013, în vreme ce 100 de kilowaţi generaţi de consumul de gaze au costat 3,2 euro, în creştere cu 3,4%.
În Uniunea Europeană, atât electricitatea cât şi gazul s-au scumpit cu 2,9%, respectiv 2%.