Legumele abia mai au loc în depozitele serelor de la Popeşti-Leordeni. Din zece camioane care plecau zilnic la export, abia mai ies pe poartă două. Europa este o piaţă blocată din cauza embargoului impus de Rusia.
În total, 1.300 de tone de castraveți sunt acum blocate în depozit după ce acest producător a anulat contractele cu firme din Germania și Cehia.
Nici roşiile româneşti nu îşi mai găsesc loc pe mesele europenilor, chiar dacă preţul s-a înjumătăţit în doar o săptămână. O mie de kilograme de tomate se vinde cu doar 300 de euro. Iar dacă acum sunt ieftine, peste câteva zile nu vor mai valora nimic.
„În depozit se poate ține în jur de 8-10 zile, mai mult nu. Dacă nu, ajunge la fabricile de conserve sau undeva la groapă”, spune Victor Niţu, directorul unor sere de legume.
Dacă tragem linie, paguba este de aproape 800.000 de euro. Iar interdicţia Rusiei a venit într-un moment cum nu se putea mai prost.
„Ritmul de recoltare e mare, e moment de vârf, dacă pleacă 100, vin alte 400 tone care măresc cantitatea”, explică Aurel Tănase, reprezentantul Prodcom.
România exportă o cantitate infimă de alimente în Rusia, în valoare de 41 de milioane de euro. Paguba este însă mult mai mare pentru că trebuie să luăm în calcul nu doar mărfurile care nu mai ajung în Federaţia Rusă, ci şi în celălalte ţări. Comisia Europeană a anunţat că are aproape jumătate de miliard de euro pentru a-i despăgubi pe producătorii din Uniune. Deocamdată nu au fost stabilite cotele care revin fiecărei ţări.