Prețurile la energie electrică, la recorduri istorice maxime

Data actualizării: Data publicării:
bec curent electric electricitate 24 aug GettyImages-93187964
"Prețul mediu de închidere a pieței la energie electrică a ajuns la 397 de lei/MWh astăzi, record istoric maxim, în 2 august 2017 – de trei ori mai mult decât în luna august din anul 2010 când era de 138 lei/MWh (http://www.opcom.ro/pp/home.php). Facturile populației cresc exploziv, veniturile lor nu țin pasul, iar competitivitatea producătorilor scade sub povara costurilor cu utilitățile, afectate fiind mai ales întreprinderile mici și mijlocii și industriile primare precum: procesarea laptelui, a cărnii și a pâinii. Inflația va resimți aceste dinamici și, din nou, consumatorul casnic și producătorul local", scrie Andreea Paul, preşedinta organiţaţiei Iniţiativa pentru Competitivitate (INACO)
Potrivit analizei citate, "din 2004 până în anii 2011 și 2012 nu s-au înregistrat prețuri medii care să depășească media lunară de 180 lei/MWh. În anii 2011 și 2012 cauza naturală a creșterii prețurile a ținut de lipsa de apă. Acum nivelul Dunării este la limita minimă, dar funcțională, iar gradul de umplere a lacurilor este de 67% – nivel apreciat ca optim. În 2012, luna februarie, condițiile de vreme au solicitat sistemul ajungându-se la consumuri record de 11.000 Mw pe interval orar. Acum consumul mediu anual este aproape la jumătate, la 7000 Mw pe interval orar. Așadar, dinamica prețurilor în prezent ridică câteva probleme cheie ce ar putea ține chiar de sistemul de funcționare a OPCOM pare să permită satisfacerea unor interese conjuncturale ale diverselor grupuri din sectorul energetic".
 Mai mult, constată şefa INACO, "începând din ianuarie 2017 s-a produs un tsunami energetic. Afirmatiile facute de dl. ministru Toma Petcu, cum că nu mai există cărbune disponibil au dus la majorări accelerate de preț, de până la 150-200 EUR/MW, determinând insolvența unor companii din domeniul energetic. Ordonanța nr. 24 din 31.03.2017 a blocat contractarea energiei, respectiv a certificatelor verzi, începând cu luna martie 2017, ceea ce a condus la creșterea prețului energiei electrice din surse regenerabile. În acest fel s-a creat blocajul accesului la piață, prin imposibilitatea încheierii contractelor bilaterale pentru certificatele verzi".
Analiza, integral AICI.
Cât priveşte referirile Andreei Paul la poziţiile lui Toma Petcu, ele au de-a face cu episodul în care ministrul Energiei a dispus controale la complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara şi în propriul minister. Toma Petcu acuza atunci fostul guvern că nu s-a pregătit bine pentru iarnă şi anunţa că stocurile existente de cărbune mai ajung doar pentru 4 zile.
Ulterior, au apărut voci care au criticat afirmaţiile ministrului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Transnistrenii, cu Rusia în suflet, dar în acte cu Moldova: cum fug de marele urs și se
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...