Companiile şi românii au putut să cumpere acţiuni la Electrica vreme de 8 zile. În primele cinci zile ale ofertei, micii investitori au avut o reducere de 5%. Motiv pentru care au fost de peste opt ori mai multe solicitări decât numărul alocat de acţiuni cu reducere.
„Cu cât avem mai mulţi investitori, cu cât intră mai mult capital în ţară, cu atât investiţiile devin mai sigure şi mai atractive pentru fiecare dintre investitori”, a spus Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei.
În urma vânzării, statul rămâne cu 49% din acţiunile Electrica, deci îşi va păstra controlul asupra companiei. Dar investitorii privaţi, care vor deţine 51% din acţiuni, vor avea un cuvânt greu de spus.
„Investitorii vor pune presiune pe management să aducă la lumină toate afacerile companiei şi contractele pe care le va semna”, spune brokerul Adrian Simionescu.
Tranşa vândută de stat a fost împărţită în 177,1 milioane de acţiuni. Micii investitori au avut la dispoziţie 15% din acţiuni, celelalte fiind rezervate investitorilor mari.
„Electrica este, de asemenea, o tranzacţie extrem de importantă pentru noi, pentru că nu vrem să mai fim văzuţi ca o piaţă de frontieră”, spune directorul Bursei de Valori Bucureşti.
Listarea Electrica la bursă va avea loc pe data de 3 iulie. Acţiunile vor fi tranzacţionate şi la bursa londoneză. Din acel moment, cei care au cumpărat acţiuni ale companiei vor putea să le vândă sau să cumpere şi mai multe. Preţurile vor fluctua, în funcţie de evoluţia bursei.