Actualizare 17.40. Silvia Vlăsceanu, directorul Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie a declarat, la Digi24, că nu este vorba despre neîndeplinirea unor clauze investiționale. „Acum e în discuție prețul pe acțiunile rămase încă proprietatea Electricii și pe care cele trei companii aveau dreptul să le cumpere la un preț agreat de ambele părți. Dacă nu s-a ajuns la un preț agreat de ambele părți, conform contractului de privatizare, e dreptul Electricii de a merge în instanță”, a spus Silvia Vlăsceanu.
Electrica S.A. solicită două miliarde de euro pentru neîndeplinirea unor clauze din contractele de privatizare.
Companiile vizate susțin însă că suma pe care ar trebui să o plătească este mai mică - până la 700 de milioane de euro.
Acești bani trebuie dați pentru investițiile în transformatoare și rețele de transport al energiei electrice, investiții asumate de furnizori prin contractele de privatizare.
„Pretenţiile Electrica sunt în jur de 1,5-2 miliarde de euro. În schimb, cei vizaţi vin în apărare cu alt mecanism de calcul al penalităţilor, din care rezultă că au de plătit între 500 şi 700 milioane de euro", a declarat, joi, Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei de privatizare din Departamentul pentru Energie, citat de Mediafax.
CEZ (Cehia), E.ON (Germania) şi Enel (Italia) au cumpărat cinci filiale Electrica de distribuţie şi furnizare a energiei electrice.
Electrica S.A. consideră că grupurile respective nu şi-au îndeplinit o serie de obligaţii din contractele de privatizare şi a deschis procese la Curtea de Arbitraj de la Paris.