Economiștii opoziției prezic o criză ca în Argentina

Data actualizării: Data publicării:
lacat

Florin Cîțu, vicepreședinte PNL și economist important al opoziției, vede asemănări izbitoare între România și Argentina. El spune că populismul guvernamental ne va aduce la criză. Mai avem puțin până la aceasta, a avertizat luni el, într-o postare pe un site de socializare.

Cîțul menționează mai mulți indicatori economici care ar fi similari între România și Argentina, printre care deficitul bugetar aflat în jurul valorii de 3%, datoria publică aproximativ 40% din PIB. Nu în ultimul rând Cîțu spune că ar fi vorba de aceleași politici populiste atât pe continentul sud-american cât și în România. ”Este prea târziu pentru România să evite o criză de proporţii ... rămâne să aflăm cât o să fie de dureroasă”, crede economistul din opoziție.

Redăm postarea sa: ”Argentina a cerut de la FMI un împrumut de 30 de miliarde de dolari. Este în criză. Din nou.De ce este importantă Argentina pentru România? Simplu. În perioada 2009- 2014 deficitul bugetar avea o medie de 2.9% pe an iar datoria publică de 40% din PIB. Adică în fiecare an se jucau cu focul şi încărcau bugetul cu măsuri populiste. O mare parte din măsurile respective au fost copiate de Dragnea în programul lui de guvernare. Ah, şi încă ceva rata inflaţiei era pe 4%.

Astăzi cu un deficit de 6% şi o datorie publică de 50% din PIB (sub nivelul de 60% nu?) şi o rată a inflaţiei de 25% (când inflaţia scapă de sub control pentru că politica monetară este condusă politic), Argentina este din nou în criză. Bineînţeles că în 2015-2017 guvernul de la Buenos Aires spunea că aşa ceva nu se poate întâmpla.

Sunt multe lucruri similare între Argentina şi România. De la măsurile populiste la retorica oficială care spune că deficitele bugetare şi de cont curent nu contează. Şi nici datoria publică. Ei, uite ca toate contează. Dar mai există ceva asemănător şi are o importanţă majoră pentru sănătatea unei economii.

În Argentina sectorul financiar-bancar a scăzut din importanţă ca procent din PIB de la 60% la 20%. Acest lucru arată de cele mai multe ori ca guvernul are o politică anti-investitori străini (...) Şi în România sectorul financiar bancar scade pentru că nimeni nu mai vine să investească. România şi Argentina aşteptau să primească invitaţia de a intra în OECD în Mai 2018. Dar în ambele cazuri vedem două economii care se îndepărtează de structurile şi valorile pe care le respectă ţările membre OECD. România şi-a distrus şansele prin atacul la justiţie şi retorică bolşevică împotriva sectorului privat. Argentina a intrat în criză. Dar ambele ţări încă mai speră într-un miracol.

Am mai spus şi o repet, este prea târziu pentru România să evite o criză de proporţii..rămâne să aflăm cât o să fie de dureroasă”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Bărbatul care și-a transformat tatăl mort într-un chatbot. Cum a ajuns clonarea digitală a decedaților o...
Pro FM
Shania Twain, adevărul despre legătura specială cu Jon Bon Jovi. „Îmi încălzește inima”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor. Rezidenţii din şapte localităţi...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...