Este un an cu noroc pentru agricultură, dar şi pentru populaţie, pentru că recolta bogată lasă mai mulţi bani în buzunarele românilor. Potrivit datelor analizate de economiştii Băncii Naţionale, legumele, fructele şi cerealele ar urma să aibă preţuri mai mici, pe baza unei scăderi puternice a inflaţiei în lunile de vară. Este o veste bună pentru populaţie, mai ales că în prima jumătate de an românii au fost asaltaţi de majorări de preţuri.
După ce, în 2012, îngheţul din iarnă şi seceta din vară au distrus recoltele, oficialii din Ministerul Agriculturii anunţă acum că avem cea mai bună recoltă de grâu din ultimii opt ani. Stăm bine şi la celelalte culturi, iar asta se va simţi şi în buzunarele românilor, care vor cheltui mai puţin pentru aprovizionarea de zi cu zi.
Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, „rata anuală a inflaţiei va veni puternic în jos în perioada următoare”, în timp ce „preţul ţiţeiului nu sugerează până acum apariţia unor presiuni inflaţioniste semnificative – dimpotrivă”.
„Probabil ca la sfârşitul lui septembrie, chiar mai devreme, inflaţia va intra în intervalul de variaţie în jurul ţintei multianuale de 2,5% şi se va menţine în acest interval până la sfârşitul perioadei de proiecţie - trimestrul II 2015”, apreciază Mugur Isărescu.
Este o veste bună pentru români, mai ales că în prima jumătate a anului au avut parte de creşteri de preţ la majoritatea produselor alimentare. Cel mai mult s-au scumpit cartofii (25,22%), în iunie, dar şi din cauza apariţiei cartofilor noi. Şi preţul fructelor autohtone a urcat cu 21,50%, în timp ce pentru citrice am dat cu aproape 9% mai mult (potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică).
Mai mult au costat şi produsele nealimentare: energia electrică a condus clasamentul scumpirilor, cu un plus de 10,31% de la sfârşitul anului trecut. Românii au plătit facturi mai mari şi pentru serviciile de apă şi salubritate, în creştere cu 5,78% în primele şase luni ale anului.
Toate acestea s-au reflectat în inflaţia anunţată în iunie. În medie, preţurile au urcat cu 5,37% comparativ cu luna iunie a anului trecut. Cu toate acestea, specialiştii mizează pe o inflaţie mai mică în lunile ce urmează. BNR a redus din nou prognoza pentru finalul anului până la 3,1%.
Evoluţia ratei anuale a inflaţiei:
- ianuarie 2013: 5,97%.
- februarie 2013: 5,65%.
- martie 2013: 5,25%.
- aprilie 2013: 5,29%.
- mai 2013: 5,32%.
- iunie 2013: 5,37%.
Prognoza de inflaţie a BNR
3,5% -> 3,2% ->3,1%