„Este o măsură foarte bună şi este al doilea pas dintr-un program interesant lansat de Guvernul Ponta, de stimulare pe termen scurt, un an, doi a consumului, repornirea economiei, reducerea cotei de CAS pentru angajaţi şi reducerea TVA, aceste trei măsuri ajută consumul în următoarele 24 de luni şi partea a doua care nu e la fel de populară în care vor taxa proprietăţile poate şi capitalul”, a explicat Florin Cîțu la Digi24.
Acesta a precizat că „Guvernul Ponta se ţine de un program care stimulează consumul şi foloseşte pârghiile de stimulare a consumului”.
„În 2005 România a mai o avut o perioadă de reducere a taxelor, singura frică ar trebui să fie faţă de exagerările sau deliberanța politicienilor când se văd cu foarte mulţi bani pe mână. Problema în 2008 a fost cheltuirea proastă a banilor. S-au angajat la stat 400.000 de oameni. Nu putem să despărţim politicul de economic, din păcate o dată la doi ani avem alegeri. În toate discuțiile domnului Ponta nu vedem nicio discuție despre cheltuieli, totul este pe partea de venituri, iar riscurile sunt pe partea de cheltuieli”, a mai spus economistul, menționând faptul că „2016 este un pericol”.
Cât despre ce înseamnă în realitate reducerea TVA la 9 la sută pentru alimente, Florin Cîțu a explicat că acest lucru înseamnă în primul rând reducerea prețurilor.
„Reducerea TVA la 9 la sută trebuie să se vadă în prețurile alimentelor care au scăzut şi vor scădea şi mai mult, va fi greu să vedem produsele care deja sunt contractate. Scăderea TVA este pe tot lanţul, ar trebui să vedem pe tot lanţul scăderea preţului, la servicii, la restaurante. Nu imediat, dar în câteva luni după aplicarea acestei măsuri”, a spus Florin Cîțu la Digi24.