Singurele depozite care mai aduc un profit românilor sunt cele cu perioade de economisire de peste un an. Sumele depuse în astfe de depozite au crescut în ultimele 12 luni cu 2,3 milioane de lei. În schimb, din cauza dobânzilor foarte mici, românii au făcut mai puţine depozite pe termene scurte, de câteva luni.
În urmă cu cinci ani de zile, băncile erau foarte generoase cu cei care economiseau. Ofereau dobânzi anuale de până la 11% pentru banii ținuți la termen de o lună de zile și dobânzi care ajungeau la 14% pentru economiile la 3 sau 6 luni. Acum, dobânzile la depozitele în lei sunt și de patru ori mai mici. Ajung în medie la 3%.
„Dobanzi real negative, fără nici un fel de ocoliş. Cu alte cuvinte, îi penalizăm pe cei care au bani”, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.
În ciuda dobânzilor mici, oamenii tot la bancă ajung cu banii pe care vor să-i ţină în siguranţă. Cei mai mulţi români însă abia reuşesc să facă faţă cheltuielilor de zi cu zi.
Iar persoanele care reuşesc să pună bani deoparte, strâng în medie doar 40 de euro lunar. Cu mult sub nivelul economiilor făcute de locuitorii altor ţări europene. De exemplu, slovacii economisesc 90 de euro pe lună, iar austriecii pun în depozite, lunar, 180 de euro.