Economia a scăzut în al doilea trimestru. Preşedintele Consiliului Fiscal, la Digi24: Cifrele sunt surprinzătoare, arată o deteriorare a activităţii economice

Data publicării:
Calculator finante contabilitate bani-Mediafax Group-Gabriel Fluerariu

 

Produsul intern brut în trimestrul II 2014 a fost, în termeni reali, mai mic cu 1,0% comparativ cu trimestrul I 2014, potrivit primelor estimări, anunţă Institutul Naţional de Statistică (INS).

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2013, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 1,2% pe seria brută şi cu 1,4% pe seria ajustată sezonier.

În semestrul I 2014, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2013, cu 2,4%, pe seria brută şi cu 2,6% pe seria ajustată sezonier, potrivit informaţiilor prezentate de INS.  

Preşedintele Consiliului Fiscal: Cifrele contrazic aşteptările

„Cifrele par surprinzătoare şi arată o deteriorare semnificativă a activităţii economice în trimestrul doi, care putea fi cu greu anticipată în primul trimestru. Atunci, cifrele arătau că intrăm într-un trend de accelerare, consumul crescuse.

Estimările specialiştilor se bazau pe evoluţia peste aşteptări din prima parte a anului, când părea că şi consumul a intrat într-un trend pozitiv, vânzările cu amănuntul au accelerat, părea că am intrat pe o traiectorie în care partea de cerere internă devenise principalul motor al activităţii economice. Cifrele contrazic aceste aşteptări, pare că am avut o deteriorare a consumului populaţiei, şi cel mai probabil şi la nivelul investiţiilor, cele publice au scăzut în mod clar în trimestrul doi, absorbţia de fonduri europene a mers şi ea foarte slab, investiţiile private au evoluat şi ele foarte slab”, a declarat la Digi24 Ionut Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.


Premierul Victor Ponta anunţa la sfârşitul lunii aprilie că cifrele preliminare indicau pentru primul trimestru al acestui an o creştere economică de 3,2%. Ulterior, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a estimat că economia a avut un avans în primul trimestru între 3% şi 4%, iar pentru întregul an anticipa un avans economic peste nivelul anului trecut, de 3,5%.

Fondul Monetar Internaţional estimează pentru acest an o creştere economică de 2,8%, potrivit celor mai recente comunicări, după misiunea FMI în România, în luna iunie.

Banca Mondială a îmbunătăţit în iunie prognozele de creştere economică pentru România de la 2,5% la 2,8% pentru acest an şi de la 2,7% la 3,2% pentru anul următor.

Totodată, Comisia Europeană anticipează că PIB-ul României va creşte cu 2,5% în 2014 şi cu 2,6% în 2015, după o expansiune de 3,5% anul trecut, potrivit prognozei economice de primăvară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri