Zeci de fermieri din Iaşi îi acuză pe funcţionarii de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură că le-ar fi tărăgănat dosarele pentru fonduri europene până după expirarea termenului de depunere. Oamenii ar fi pierdut zeci de mii de euro nerambursabili, bani care i-ar fi ajutat să îşi dezvolte micile întreprinderi agricole. Sătui să audă explicaţii, oamenii au ieşit în stradă.
Când şi-au dat seama că banii europeni sunt pierduţi definitiv, fermierii au hotărât să picheteze sediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Iaşi. Oamenii spun că, din 50 de dosare depuse, funcţionarii agenţiei au reuşit să analizeze doar 11 în aproape doi ani, iar acum termenul-limită de acordare a fondurilor a expirat.
„Am fi investit într-o fermă mixtă în comuna Plugari, judeţul Iaşi. Eu, împreună cu soţul meu, am tras cu dinţii să muncim, să facem ceva pentru ţara asta şi pentru familia noastră. Am ajuns la concluzia că nu merită să munceşti pentru ţara asta”, spune una dintre reclamante.
„Am auzit un comunicat că 400 de milioane de euro se întorc înapoi la Uniunea Europeană, şi pe drept se întorc, dacă cei de aici au rea-voinţă”, arată un alt fermier.
Tot aşteptând finanţarea, mulţi riscă să îşi piardă afacerea. Cristian Cernescu şi Iulian Parfene au cumpărat în 2011 aproape 100 de stupi pe care au cheltuit peste 13.000 de euro. Tot atunci au depus şi un proiect pentru fonduri europene, dosar care trebuia soluţionat în cel mult 18 luni. Au trecut doi ani, iar oamenii au pierdut nădejdea că vor mai primi ajutorul de 16.000 de euro.
„Banii ar fi fost bineveniţi. Ne-am fi putut dezvolta mai repede, mai ales în condiţiile în care nu e un an apicol foarte bun şi banii proveniţi din miere ar fi fost relativ puţini”, arată apicultorul Cristian Cernescu.
„Cred că nu este atât de multă muncă în a analiza nişte acte care, cred eu, au fost toate în regulă. Cred că este un termen destul de mare pentru a soluţiona un proiect de genul ăsta”, spune şi fermierul Iulian Parfene.
În apărarea lor, salariaţii APIA spun că au foarte mult de lucru: ei trebuie să gestioneze 500 de proiecte, în valoare de 8 miliarde de euro, cu doar 57 de angajaţi. Reprezentanţii Direcţiei Agricole recunosc însă că fermierii sunt trataţi cu indiferenţă. „Micul producător suferă de ani grei, de 20 de ani, de când s-au retrocedat proprietăţile şi nu au avut nici un mijloc de a exploata terenul. Producătorul agricol face parte din categoria celor cu posibilităţi mici de investire. Fondurile structurale, fondurile europene, contribuie în mod categoric la dezvoltarea agriculturii, la dezvoltarea micilor ferme”, declară Neculai Olaru, director al Direcţiei Agricole Iaşi.
În doi ani, cele 11 proiecte agricole aprobate de APIA însumează puţin peste 200.000 de euro. Suma totală solicitată prin cele 50 de dosare depuse de fermieri s-ar fi ridicat la aproape 1,5 milioane de euro.