Din 1991 şi până la sfârşitul anului trecut, românii au înfiinţat 2,4 milioane de firme. Aproape un milion dintre acestea au fost închise. Cele mai multe firme înregistrate la Registrul Comerţului în această perioadă au capital privat. Două treimi dintre acestea sunt societăţi comerciale, iar încă un sfert sunt persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale.
Pe lângă acestea, au mai fost înfiinţate şi aproape 4.000 de companii de stat - 1.400 de regii autonome şi 2.500 de societăţi comerciale. De asemenea, în cei 21 de ani, la Registrul Comerţului au fost înregistrate peste 8.500 de societăţi cu capital mixt.
Citiți și: Birocraţia omoară afacerile din faşă. Cetăţeanul cu iniţiativă este umilit de statul român
Costurile pentru înfiinţarea unei firme sunt destul de mici - 350 de lei pentru o firmă cu asociat unic. La aceste costuri de adaugă şi capitalul social de minimum 200 de lei.
Numărul firmelor
1991-2012
Înmatriculări 2.345.089
Radieri 952.685
Societăţi cu capital privat
Persoane fizice 743.389 (31,9)
Societăţi comerciale 1.581.235 (67,8)
Societăţi cooperative 2.157 (0,08)
Alte persoane juridice 5.901 (0,22)
Societăţi cu capital majoritar de stat
Regii autonome 1.394
Societăţi comerciale 2.456
Societăţi cu capital mixt
Societăţi comerciale 8.557
(sursa: Registrul Comerţului)
Cristina Chiriac, consultant: Ștergem datorii la CFR Marfă, dar nu sprijinim companiile nou înființate
Cristina Chiriac, consultant financiar, a declarat la Digi24 că firmele sunt descurajate de unele prevederi din Codul fiscal, cum ar fi plafonarea impozitului pe cifra de afaceri, acel 3% pe care orice angajator îi are de plătit. Toate cheltuielile cu investiţiile, cu salariile devin nedeductibile și fie că ai câștig sau pierdere trebuie să plătești 3%, a explicat Cristina Chiriac. În plus, TVA-ul la încasare descurajează circuitul financiar, pentru că marile companii au început să-si aleagă partenerii de afaceri cu multă grijă.
În opinia Cristinei Chiriac, puțină relaxare fiscală pe această povară cu salariile nu ar strica. „Pentru firmele noi, am putea renunța la acest impozit de 3%, care e împovărător mai ales în primul an de activitate. „Lasă-l fără taxe un an, apoi vezi dacă se descurcă și pune-i impozit!”, propune consultantul financiar. Ea atrage atenția că într-un stat, cu cât sunt mai multe taxe, cu atât mai mult se caută soluții de eludare a legii și de evaziune fiscală. O fiscalitate relaxată reduce economia subterană,spune Cristina Chiriac. „Mă întreb de ce la companiile de stat trebuie să ștergem datoriile, când vorbim de CFR Marfă, de pildă, iar la firmele nou înfiinţate nu venim cu suport”, observă Cristina Chiriac. Ea spune că un dialog constructiv între sindicate, patronate și guvern ar ajuta mediul economic.