Directorul Metrorex și-a dat demisia pentru că nu a terminat metroul din Drumul Taberei. Când va fi gata noua magistrală

Data publicării:
ludovic-orban-vizita-metrou-magistrala-5-gov (11)
Ludovic Orban în metroul Drumul Taberei. Foto: gov.ro

Directorul general metrorex, Mariana Miclăuș, și-a dat demisia joi din funcție și a fost înlocuită cu Gabriel Mocanu, care a fost numit director general interimar într-o ședință a Consiliului de Administrație. Directorul demisionar își asumase inaugurarea metroului Drumul Taberei până la 30 iunie, lucru care nu s-a întâmplat, fiind anunțată o nouă amânare.  

Consiliul de Administrație al Metrorex, întrunit în ședință joi, a luat act de demisia Marianei Miclăuș și a numit un nou director general interimar, în persoana lui Gabriel Mocanu, a anunțat Ministerul Transporturilor, într-un comunicat de presă citat de Club Feroviar.

Gabriel Mocanu îndeplinea, până la momentul numirii, funcția de director al Direcției Infrastructură și Sisteme Informatice, cu o experiență de peste 25 de ani în cadrul Metrorex. El a fost și director general al Metrorex, în urmă cu mai bine de 10 ani de zile.

Demisia fostului director vine ca urmare a faptului că nu a dat în folosință metroul Drumul Taberei până la 30 iunie, așa cum se angajase. Lucian Bode, ministrul Transporturilor, a declarat că îi pusese acest lucru în vedere Marianei Miclăuș la preluarea mandatului de director Metrorex. 

"Aşa cum am spus, de la începutul mandatului de ministru, un proiect extrem de important şi o prioritate de infrastructură este Magistrala de metrou M5 Râul Doamnei - Eroilor. Încă de la numirea doamnei Miclăuş în funcţia de director general interimar i-am spus că semnătura pusă pe un document care nu poate fi validat în teren înseamnă semnătura pusă pe actul de demisie. După nenumăratele discuţii tehnice cu toţi factorii implicaţi, de la beneficiar, antreprenor, subcontractori sau furnizori, am atras atenţia asupra termenului de finalizare şi darea în circulaţie cu călători, iar cei care vor greşi trebuie să plătească. După ce toţi cei implicaţi m-au asigurat că termenul de finalizare a acestei magistrale va fi 30 iunie 2020, termen asumat în mod neforţat, i-am transmis doamnei director Miclăuş că, din acel moment, va sta cu mandatul pe masă. Este bine că doamna Miclăuş a înţeles că atunci când eşti într-o funcţie de răspundere pe lângă realizările profesionale, trebuie să îţi asumi şi eşecurile. Vreau să dau totodată un mesaj către toţi cei care nu îşi fac treaba şi cred că încă mai pot promite termene, pe care nu le îndeplinesc, că această vreme a trecut. Toţi trebuie să înţeleagă că sunt puşi în funcţii să presteze un serviciu public în interesul românilor", a afirmat ministrul de resort, Lucian Bode.

Pe 19 noiembrie 2019, ministrul Lucian Bode declara, la un eveniment organizat de Metrorex, că a primit sub semnăturile conducerii Metrorex un grafic asumat, care arată că va putea fi dată în folosinţă Magistrala M5 Drumul Taberei "undeva la mijlocul anului 2020". Ministrul a subliniat că semnătura pusă pe un document care nu poate fi validat în teren înseamnă "semnătura pusă pe actul de demisie".

"Ştiu că vă interesează foarte tare ce se întâmplă cu Magistrala M5 Drumul Taberei. Vreau să vă spun, înainte de a mă întreba voi, că la sfârşitul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare, cel mai târziu, veţi avea în detaliu situaţia M5. Voi face o deplasare acolo, vă voi anunţa când voi face această deplasare şi o să vă prezint exact la virgulă care este situaţia şi de ce suntem din păcate în această situaţie. Nu vreau să vorbesc şi să acuz pe cineva în aceste momente de sărbătoare, dar este inadmisibil să dezinformezi un ministru sau un ministru să dezinformeze opinia publică spunând că această magistrală M5 poate fi dată în folosinţă la sfârşitul anului 2019. Am primit sub semnătura fostului director Aldea (Marin Aldea - fostul director general interimar al Metrorex - n. r.) şi a doamnei director Miclăuş (Mariana Miclăuş - actualul director general interimar al Metrorex - n. r.) un grafic asumat care, aşa cum s-a spus şi aici în luările de cuvânt, arată că putem da în folosinţă această Magistrală M5 undeva la mijlocul anului 2020", le-a spus Bode jurnaliştilor, la evenimentul organizat de Metrorex pentru marcarea celor 40 de ani de la punerea în circulaţie cu călători a primului tronson de metrou Semănătoarea - Timpuri Noi.

Mariana Miclăuş a preluat mandatul de director general interimar al Metrorex de la Marin Aldea, la data de 11 noiembrie 2019.

Doar premierul Orban a mers cu metroul din Drumul Taberei

La sfârșitul lunii iunie, când metroul din Drumul Taberei trebuia dat în folosință, abia s-au făcut primele teste cu trenul pe noul traseu subteran. A doua zi după teste, premierul Ludovic Orban, însoțit de ministrul Transporturilor și conducerea Metrorex au mers cu metroul din Drumul Taberei.

Cu această ocazie ministrul Lucian Bode și-a cerut scuze că metroul nu este gata la data promisă, iar premierul a spus că nu există riscul ca magistrala să nu fie inaugurată anul acesta. Ultimul termen avansat de autorități pentru punerea în funcțiune este „la sfârșitul verii”.

Traseul liniei Magistralei 5 de metrou va lega centrul Capitalei de zona de vest a Bucureștiului.

Magistrala M5 Râul Doamnei - Eroilor are 7 kilometri lungime, 10 stații și un depou. Valoarea totală a investiției este de 3,4 miliarde de lei.

Lucrările la linia de metrou M5 au fost licitate în 2008, au început patru ani mai târziu şi ar fi trebuit să fie gata în 2015. Ulterior, și licitația de metrouri noi de la firma spaniolă CAF a fost anulată. Procedura este acum în plină desfășurare. Trenurile nu vor ajunge până la redeschidere, așa că va fi utilizat material rulant de pe magistralele 1 și 3.

Editor: B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri